AlgemeenBlogCoaching

Assertiviteitstraining

By 3 juli 2019 april 2nd, 2023 No Comments

Voor sommige mensen is voor jezelf opkomen veel makkelijker gezegd dan gedaan. In een situatie waar je even niet lekker in je vel zit of niet helemaal zeker van je zaak bent kan het moeilijk zijn om je mannetje te staan en je mening te geven. Een training assertiviteit zal hierbij helpen. Lees meer over ‘wat is assertief zijn’ en de assertiviteitstraining.

Wat is assertief zijn?

Om te bepalen hoe assertief je bent en of de training iets voor is, is het belangrijk om je eerst af te vragen wat assertiviteit is. Wat is assertief zijn eigenlijk? Assertiviteit is volgens Van Dale: “het zichzelf durven zijn”. Assertief zijn is echter meer dan dat. Assertief zijn of assertiviteit is ook: het vermogen om op een zelfverzekerde manier voor jezelf op te komen, zonder daarbij de waarde van anderen in het geding te brengen of anderen te kwetsen. Iemand die wel voor zichzelf opkomt, maar daarbij de waarden van andere in het geding brengt zou je i.p.v. assertief, agressief kunnen noemen. Wanneer je niet beschikt over het vermogen om voor jezelf op te komen noem je dat subassertief of niet assertief. Je vertoont dan subassertief gedrag. Je kunt je dan bijvoorbeeld ‘klein voelen’ t.o.v. anderen of minder belangrijk. Vaak gaat dit gepaard met een introverte stijl maar dat hoeft niet per se. Ben je subassertief dan ben je vaak gevoelig voor de mening van anderen en zoek je naar goedkeuring. Het kan zijn dan je graag anderen tevreden wil stellen, soms ten kosten van jezelf. Je kunt je onzeker voelen maar wil dat niet graag aan anderen laten zien. Hulp vragen vind je ook lastiger. De oorzaak van subassertiviteit ligt vaak in het feit dat je weerbaar niet optimaal is.

Hoe wordt je assertiever?

Een belangrijk aspect bij assertiviteit is het vermogen om compromissen sluiten. Uiteraard wil je graag je zin krijgen, maar uiteindelijk is het doel om een win-winsituatie te creëren. Het is de kunst om niet iets op te dringen, maar je mening kenbaar te maken op een manier dat de ander interesse krijgt in wat jij te vertellen hebt. Een assertiviteitstraining is vooral geschikt voor mensen die niet het initiatief nemen. Mensen die wat afwachtend zijn en vaak aan een ander denken, ten koste van hun eigenbelang.

Assertief of agressief

Uiteindelijk draait het bij assertiviteit om het vinden van de juiste balans. Kom je te agressief over, dan gaat het ten koste van iemand anders. Ben je subassertief, dan denk je te weinig om jezelf. Een assertief persoon creëert een win-winsituatie voor alle partijen. In het dagelijks leven is er vaak sprake van een disbalans: je denkt alleen aan jezelf, of je doet jezelf tekort.

De assertiviteitstraining in 1 dag!

Herken jij jezelf? Speciaal voor deze groep is de Assertiviteitstraining in 1 dag ontwikkeld. Deze training heeft haar effectiviteit in de praktijk bewezen. Zeer veel deelnemer hebben deze training ondergaan en geven aan direct handvatten te hebben geleerd die toepasbaar en to the point zijn! De Assertiviteitstraining in 1 dag is ontwikkeld voor het bedrijfsleven en wordt incompany georganiseerd. Dus wil je als bedrijf of onderneming meerdere medewerkers een krachtige en zeer effectieve trainingsdag laten ervaren neem dan contact op voor de mogelijkheden.

Het belang van een assertiviteitstraining

In de privé- en werksfeer kan het op verschillende momenten erg belangrijk zijn om assertief te zijn. Je collegas lopen misschien makkelijk over je heen of heb je last van sociale druk. Op deze momenten kan assertiviteit en assertief zijn voordelen met zich mee brengen:

  1. Je zelfvertrouwen vergroot. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen die assertief zijn, een groter zelfvertrouwen hebben. Wanneer je assertiever bent, sta je sterker in je schoenen en zal je je beter staande houden in lastige situaties.
  2. Je gaat er beter door presteren. Een belangrijk voordeel van de assertiviteitstraining is dat mensen niet alleen assertief gedrag leren vertonen maar óók hun persoonlijke effectiviteit verhogen.
  3. Je bent minder gestresst. Omdat mensen die sub-assertief zijn vaak zich vaker slachtoffer van hun omgeving voelen i.p.v. ‘mede-speler’ kunnen sociale- en werk situaties als (zeer) stressvol ervaren worden. De beste opleiders kunnen er na één training al voor zorgen dat je minder stress ervaart. Uit de feedback van voorgaande deelnemers blijkt onomstotelijk dat dit zo ervaren wordt.

 

Assertiviteitstraining

Wat houdt een assertiviteitstraining in?

Je kunt ook aan je assertiviteit werken als individuele deelnemer. Daar heeft Wassili Zafiris de weerbaarheidstraining voor ontwikkeld. Omdat in bijna alle gevallen mensen die niet assertief genoeg zijn verminderde weerbaarheid en veerkracht hebben. Tijdens de training van twee dagen leer je hoe je in je kracht blijft wanneer er een tegenslag of lastige situatie zich voordoet. De weerbaarheid training helpt je zodat jij assertief kunt zijn en voor jezelf kunt opkomen wanneer de situatie hierom vraagt. Niet zodanig assertief, dat het agressief wordt, maar ook niet te weinig, zodat je omver geblazen wordt.

Assertiviteitstraining volgen

Wil je ook je leren hoe je assertiever wordt en profiteren van de voordelen van assertief gedrag? Schrijf je dan nu in voor een van de assertiviteitstrainingen.

  1. Assertiviteit in 1 dag – de incompany training om medewerkers te helpen hun assertiviteit te vergroten. Heb je interesse in deze training voor 1 of meerdere medewerkers? Neem dan contact op.
  2. De weerbaarheid & veerkracht training voor volwassenen. Dit is een 2-daagse training die ook geschikt is voor individuele deelname. Je voelt je gegarandeerd assertiever.
  3. Zoek je een ‘light’ weerbaarheid & veerkracht training waarbij je wel de essentiële aspecten van assertiviteit leert, in een online omgeving terwijl de investering laag is? Ga dan naar de weerbaarheid & veerkracht online training.
  4. Heb je weinig tijd maar wil je gegarandeerd meer assertiviteit? Ga dan naar de intensieve, exclusieve weerbaarheidstraining. Tijdens deze, gedeeltelijk live en online training, krijg je tailor-made persoonlijke begeleiding.

Heb je behoefte aan meer informatie over de verschillende assertiviteit trainingen neem dan contact op met Wassili voor meer vragen. De assertiviteitstrainer die je helpt om voor jezelf op te komen.