Teamcoaching

Wat is teamcoaching?

Teamcoaching is een essentieel onderdeel van teamontwikkeling, waarbij de focus ligt op het verbeteren van de samenwerking binnen een team. In tegenstelling tot teambuilding, dat zich richt op algemene aspecten van samenwerking, gaat teamcoaching dieper in op de toepassing van samenwerkingsprincipes op de werkvloer. Met behulp van een teamcoach stelt het team gezamenlijk doelen vast en wordt het begeleid in het proces om deze doelen te bereiken.

Teambuilding of teamcoaching?

Anders dan bij een eenmalige teambuildingactiviteit, is teamcoaching een doorlopend proces waarbij het teamdoel integraal onderdeel vormt van het overkoepelende werkdoel. Hierdoor combineert het team effectief leren met het behalen van belangrijke werkdoelen.

Generatief Samenwerken

Een belangrijk concept in teamcoaching is Generatieve Samenwerking, waarbij teams gebruikmaken van de collectieve intelligentie van de groep om iets nieuws en verrassends te creëren. Dit proces gaat verder dan individuele bijdragen en optimaliseert de inzet van de beschikbare hulpbronnen. Wassili heeft generatieve samenwerking al in 2000 geleerd van de grondlegger hiervan, Robert Dilts.

De rol van een teamcoach?

De rol van de teamcoach is om de situatie te analyseren, te beginnen met individuele gesprekken met de leidinggevende en het invullen van een online teamtest door alle teamleden. Op basis van de resultaten van deze test worden de teamcoachingsgesprekken ingepland en wordt besloten op welke van de 5 teamniveaus er prioriteit moet worden gegeven. De teamcoach faciliteert de samenwerking en helpt bij het oplossen van problemen, waarbij de focus ligt op het creëren van een basis voor generatieve samenwerking en het vaststellen van teamdoelstellingen.

De teamcoach speelt in op de essentiële aspecten van de teamleden. De zaken die de samenwerking ondermijnen. En belicht hoe de onderlinge samenwerking kan verbeteren. Hij stelt gedrag ter discussie. Legt blinde vlekken bloot. Helpt conflicten oplossen. Én hij levert een essentieel bijdrage om de collectieve intelligentie tot een geheel te smeden.

Na een jaar intensief samenwerken met het Nederlands dames volleybalteam bleek dat de samenwerkingsdynamiek aanzienlijk verbeterd was. Dit resulteerde uiteindelijk in de hoogste score die het team ooit heeft behaald op het gebied van samenwerking.

Het effect van teamcoaching?

Het effect van teamcoaching is significant en kan worden waargenomen in verschillende aspecten van het teamfunctioneren. Generatieve teams zijn effectiever, proactiever en ervaren minder conflicten. Bovendien heerst er een gezonde en inspirerende sfeer, waarin teamleden elkaar ondersteunen en uitdagen om te groeien. Het resultaat is een hogere output en een verbeterde cultuur binnen de organisatie, waarin groei, ondersteuning en verbetering centraal staan.

Een praktijk voorbeeld

In 2015 en 2016 heeft Wassili Generatieve Samenwerking gefaciliteerd bij het Nederlands dames volleybalteam door middel van teamcoaching. Na een jaar intensief samenwerken met het team bleek dat de samenwerkingsdynamiek aanzienlijk verbeterd was. Dit resulteerde uiteindelijk in de hoogste score die het team ooit heeft behaald op het gebied van samenwerking. Deze verbetering heeft een significante bijdrage geleverd aan de plaatsing van het team voor de Olympische Spelen en aan de 4e plaats op het Olympische toernooi, wat de hoogste eindstand ooit voor het team was op een Olympisch toernooi.

Vraag nu een intakegesprek aanBel direct voor meer info

Of bekijk de andere vormen van coaching.

Accreditaties

Internationaal gecertificeerd Generative Collaboration teamfacilitator en coach met zeer veel aanvullende kennis en ervaring. Zie ook mijn biografie.

Doe de gratis teamtest!

Uitzonderlijk leren samenwerken? Doe hier de gratis teamtest en open de deur naar generatieve samenwerking.

Klik voor de gratis teamtest

Mental coach van het Nederlands dames volleybalteam

Ik heb het voorrecht gehad om te werken met een van ‘s werelds beste dames volleybalteams gedurende 18 maanden. Tijdens deze periode heb ik intensief samengewerkt met de Nederlandse volleybaldames, zowel tijdens toernooien als tussen wedstrijden in. Ik heb toernooien in diverse landen mogen begeleiden, zoals in Italië en Canada. Mijn betrokkenheid was hands-on, waarbij ik direct met het team en individuele sporters heb gewerkt.

In deze tijd heb ik uit eerste hand ervaren waar teams tegenaan kunnen lopen en hoe je een team in beweging kunt krijgen, zelfs onder immense druk. Ik heb gezien welke kracht kwetsbaarheid kan hebben, vooral in stressvolle situaties. Door direct met individuele issues om te gaan, heb ik kunnen bijgedragen aan het collectieve succes van het team.

Het was inspirerend om te zien hoe een team kan transformeren wanneer het echt als een collectief gaat opereren. De onderlinge verhoudingen verbeterden en ieder individueel teamlid bloeide op wanneer het collectief de gewenste resultaten behaalde en de effectiviteit toenam. Het blijft me verbazen wat een team kan bereiken wanneer alle individuele krachten optimaal worden benut.

Het proces van het laten samenwerken van een team op een generatieve manier is zowel magisch als bevrijdend. Het is een ervaring die ik koester en waarvan ik blijf leren. Voor meer inzichten over coaching, nodig ik je uit om mijn blog te verkennen.

Implementatie van teamcoaching

Ik heb generatieve samenwerking geïmplementeerd bij vele bedrijven en ondernemingen. Om er een paar te noemen:

 • Nederlands Dames Volleybalteam
 • Pentax Europa – Duitsland, België, Frankrijk, Engeland, Nederland
 • Ministerie van Landbouw – 140 managers
 • Staatsbosbeheer – management team, 50 directeuren, verschillende teams
 • Quince advertising – 130 medewerkers en teams
 • Film academie – kernteams ICT
 • Hoge school voor de kunsten Amsterdam – kernteams ICT
 • Levi Strauss Europa – 100 medewerkers en management
 • Greenpeace Nederland – diverse teams
 • Case New Holland België – management teams België, Italie
 • Bas Computers – directie management team
 • e.v.a.

Vraag nu een intakegesprek aan!

Het verbeteren van de samenwerking is mogelijk een van de meest effectieve aanpassingen op de werkvloer. Generatieve samenwerking is een nóg effectievere aanpassing. Als je wilt dat de samenwerking naar het next level gaat vraag dan een intakegesprek aan en doe de online teamtest. Je hebt direct meer inzicht in waarom de samenwerking niet optimaal is. En je krijgt direct inzicht in de verbeterpunten.

 • Trustoo score Wassili Zafiris 9,8 - 2024

  Trustoo score Wassili Zafiris 9,8 – 2024

  Wil je onder hoge druk optimaal leren presteren en werken aan je persoonlijke groei? Kijk dan op mental coaching.

 • Ben je meer op zoek naar zakelijke begeleiding als executive of ondernemer? Maak dan gebruik van business coaching.
 • Heb je loopbaan vraagstukken kijk dan op loopbaan coaching.
 • Ben je op zoek naar (in-house) opleidingen of trainingen. Leiderschap training, coaching training of communicatietraining? Kijk dan op zakelijke trainingen.

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in en druk op Verzenden. Ik neem daarna zo spoedig mogelijk contact met je op om een datum in te plannen voor een intakegesprek.

  Voornaam

  Achternaam

  E-mailadres

  Telefoonnummer

  Optioneel bericht

  Door dit formulier te verzenden ga ja akkoord met de privacyverklaring.

  Wassili gebruikt deze gegevens alleen om direct met je in contact te komen en verder nergens voor.