Biografie

Auteur | Onderzoeker | Spreker | NLP Mastertrainer | Coach

Wassili Zafiris, geboren in 1964, is toonaangevend op het gebied van persoonlijke- en organisatorische ontwikkeling. Met meer dan 25 jaar ervaring heeft hij zijn expertise in het faciliteren van transformatieve processen voor individuen en internationale organisaties in ruime mate bewezen.

Als voormalig mental coach van het Nederlandse damesvolleybalteam voor de Olympische Spelen van 2016 (waar zij de vierde plaats behaalde), demonstreerde Wassili zijn diepgaande kennis van menselijk potentieel en prestatieoptimalisatie.

Als erkenning voor zijn bijdragen aan de organisatiepsychologie ontving Wassili in 2017 een Fellowship van het International Institute of Organizational Psychological Medicine (IIOPM). Zijn aanstaande publicatie, ‘Stress and Relaxation in the Workplace’, zal in 2025 verschijnen als onderdeel van het Oxford Textbook of Organizational Psychological Medicine. Hiermee verstevigt zijn reputatie als thought leader in het werkveld.

Educatieve achtergrond

Wassili heeft certificeringen als meta-coach, neuro-semantische pionier en NLP Master Trainer. Zijn diverse educatieve achtergrond omvat neurologie, fysiotherapie, emotionele intelligentie (haptonomie, familiesystemen) en bedrijfsmanagement. Hierdoor heeft hij een veelomvattend perspectief in de complexiteit van menselijk gedrag en de organisatorische dynamiek.

Boeken

Wassili is de auteur van verschillende boeken, waaronder zijn nieuwste werk, ‘OPLUCHTING’, dat in de zomer van 2024 zal verschijnen. Dit baanbrekende boek introduceert de RETeC-methode, waarmee hij grensverleggend neurowetenschappelijk onderzoek integreert met praktische psychologische hulpmiddelen voor duurzame ontwikkeling en gezonde relaties.

In zijn vorige boek, ‘Geluk is Deprimerend’ (2016), maakt Wassili zijn onorthodoxe coachingmethode kenbaar om depressie om te zetten in levensvreugde. Deze stapsgewijze handleiding, onderschreven door vooraanstaande experts zoals Lucas Derks PhD, biedt diepgaande inzichten in het overwinnen van de belangrijkste oorzaken van depressie.

Daarnaast is Wassili co-auteur van invloedrijke werken zoals ‘IK BEN niet alleen op de wereld’, genomineerd voor de Best Business and Management Book Awards, en ‘EETlust’, dat zich verdiept in de mentaliteit van gerenommeerde chef-koks over de hele wereld.

Ontwikkelaar | Docent | Bestuurslid

Wassili is de ontwikkelaar van de RETeC-methode en mede-bedenker van het bedrijfsmodel Meaningful Profit. Hij formuleerde ook het model Driven by Nature, dat de essentiële drijfveren onderzoekt die ten grondslag liggen aan menselijk gedrag.

Als faculteitslid van de Global School for Entrepreneurship and Innovation deelt Wassili zijn kennis over leiderschap en ondernemerschap. Daarnaast geeft hij masterclasses over leiderschap aan Nyenrode Business Universiteit.

Voorheen was Wassili lid van het bestuur van de Nederlandse afdeling van de International Coach Federation (ICF), waar hij een cruciale rol speelde in de revitalisering van het chapter. Zijn inzet voor milieubehoud komt duidelijk tot uiting in zijn betrokkenheid als klimaatleider bij de Climate Leader Group van Al Gore en de door hem ontwikkelde animatiefilm: The First WorldWide Crisis YOU Can DO Something About.

Wassili’s veelzijdige expertise, gecombineerd met zijn passie voor het verwezenlijken van positieve verandering, inspireert individuen en organisaties in Nederland en daarbuiten.

Wilt u ook gebruik maken van Wassili’s expertise? Neem hier contact op voor zakelijke- of persoonlijke ontwikkeling vraagstukken.

Specialisaties

Modelleren van uitmuntende kwaliteiten en gedrag voor:

 • Organisatie groei, ontwikkeling en onderzoek;
 • Team ontwikkeling en samenwerking;
 • Individuele groei en ontwikkeling;
 • Zelf-actualisatie leiderschap en de zelf-actualiserende organisatie;
 • De kracht van taal- voor individuele groei, organisatie ontwikkeling en reclame.

De psychologie van:

 • High performers (Bijv. beurshandelaren, ondernemers, piloten, atleten, leiders, politici, performers, mensen die met targets/deadlines werken);
 • High performance teams (top teams in bedrijfsleven en sport);
 • Veerkracht en autonomie (omgaan met tegenslag, weerbaarheid, burn-out, depressie);
 • Flow, innerlijke kracht, zelfactualisatie en meesterschap;
 • Motivatie (autonomie, meesterschap, zingeving);
 • Geld en overtuigingen;
 • Emotionele regulatie.

Tussen 1997 en 2013 volgde en begeleide hij meer dan 10 NLP programma’s aan de universiteit van Santa Cruz. Van 2001 tot 2008 was hij partner bij NLP- en leiderschapspionier Robert Dilts in de ISVORDILTS strategy group. Tevens is hij auteur, spreker en docent aan verschillende opleidingsinstituten. Hij heeft verscheidene topsport teams begeleidt, waaronder het Nederlands Dames volleybalteam. Wassili heeft het team geholpen met de plaatsing voor de Olympische Spelen.

Erkend trainer en opleider

Erkend door CPION (Centrum Post Initieel onderwijs Nederland) en NBVH (Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten). Ambassadeur van de SOMSP (Society of Mental Space Psychology).

Auteur – 2x genomineerd

Zijn boek ‘IK BEN niet alleen op de wereld’, (2011, i.s.m. Ben Steenstra) is genomineerd voor ‘beste ondernemersboek 2011’ en voor ‘beste managementboek 2012’. Als co-auteur van het boek ‘Eetlust’ (A. van der Pol) modelleerde hij 10 internationale topchefs over hun genialiteit. Regelmatig is hij in de media met artikelen en interviews over zijn werk, in o.a. Ode, NRC, Inzicht, Quest, NU Sport, Parool, Sprout, De Zaak, Telegraaf, RTL, Veronica.

Openbaar spreker

Als spreker is hij te boeken via Speakers Academy (en via deze site) en sprak hij o.a. op de Erasmus Universiteit, het Action Learning Congres, bij Marcom, Dialogues House-ABN Amro, Kirkman Company en was hij keynote speaker tijdens het IEP NLP congres 2011. Ook werden door hem internationale bijeenkomsten georganiseerd, zoals de ‘Europese trainers & consultancy’ meeting en de ‘Leadership lounge’ in Griekenland.

Opleidingen en bijzonderheden

2019
Ontwikkeling RETeC methode, Relatie Emotie Therapie en Coaching
2019
Ambassadeur Mental Space Psychology (Dr Lucas Derks) Nederland
2018
Docent Meaningful Profit en Facilitator op de Global School for Entrepreneurship, Bachelor - Master - MBA
2018
Voorzitter raad van bestuur JungleBirds Foundation, een meaningful profit foundation
2018
Auteur hoofdstuk ‘Stress and Relaxation in the workplace’ voor het Oxford Textbook of Organisational Psychological Medicin
2017
Fellowship (Honoris Causa) toekenning van het International Institute of Organizational Medicine | Bestuurslid IIOPM (International Institute for Organizational Psychological Medicine)
2016
Metaphores of Movement training level 3 and 4, Andrew Austin, Utrecht
2015-2011
Vijf jaar ICF Nederland bestuurslid (International Coaching Federation) | Leiding over het herbouwen van de ICF NL vereniging en internationale ICF betrekkingen
2014
Metaphores of Movement training level 1 and 2, Andrew Austin, Utrecht
2014
Bestuurslid van de Academische adviesraad van het internationale instituut voor organisatie psychologie en geneeskunde
2014
Jurylid van de Prisma prijs wereldwijd. De Prismaprijs word jaarlijks door ICF Global uitgereikt aan de beste toepassing van coaching in een onderneming
2013
Lid nominatie comité nieuwe Leiderschapsposities in het nieuwe Regionale Europese Adviesorgaan van ICF Global
2013
ELM (European Leadership Meeting) woordvoerder ICF Nederland in het Europese overleg orgaan
2012
Master Trainer (NLP), Facilitator Transformational Entrepreneurship- (Universiteit van Santa Cruz, Californië,) UCSC, NLPU- deel 2 | Climate Leader bij Al Gore- San Francisco, Reality Project
2012
Bestuurslid Internationale Coach Federatie | Bestuurslid Nederlandse vereniging voor NeuroSemantiek | Bestuurslid, marketing commissie ICF, Internationale Coach Federatie | Supervisor Master studenten Sport en Prestatie psychologie, UVA
2011
Master Trainer (NLP), Facilitator Transformational Entrepreneurship- (Universiteit van Santa Cruz, Californië,) UCSC, NLPU- deel 1 | Neurosemantiek trainer’s training- Hong Kong
2010
High performance coach voor de NOC/NSF en Nederlands Dames Volleybal team
2008
Aangepaste versie van de training Wealthy-Mind, ‘Rijk Leven’ in Nederland opgezet | Wealthy-mind trainer’s training, NLP instituut Californië, USA | Richard Bandler, Design Human Engeneering, Amsterdam
2005
The Journey Intensive, Brandon Bays, Londen | Sinds 1997 coach en geaccrediteerd internationaal meta-coach sinds 2005, Londen | Zelf-Actualisatie trainer’s trainer, Portland, Oregon, USA
2004
Neuro-semantiek trainer provisional
2003
Het Matrix Model, Bob Bodenhammer, London School of Clinical Hypnosis
2002
Generatieve Samenwerking en 3de generatie NLP- USCS, NLPU, (Universiteit van Santa Cruz, Californië, USA) | TimeLine Therapy, Tad James, Londen
2001
Symbolic Modelling in Nederland geïntroduceerd, voor het eerst gepresenteerd op het IEP NLP congres, Nederland
2000
Neuro-semantiek in Nederland geïntroduceerd | Erkend leiderschapsconsultant, trainer en partner bij ISVORDILTS, internationale leiderschapsstrategie groep, Silicon Valley, USA
1998
Kennismaking met het Sociaal Panorama model van Lucas Derks
1997-2000
Erkend internationaal NLP trainer sinds 1997 (Universiteit van Santa Cruz, Californië, bij Robert Dilts NLPU- 2 keer trainers opleiding, 2 keer assistent trainer) | 1997 NLP Master practitioner opleiding in Health (gezondheid), (Universiteit van Santa Cruz, Californië, bij Robert Dilts NLPU) | 1997 Eerste kennismaking met Familie Opstellingen in Californië, daarna opleidingen Familie- en Organisatie opstellingen gevolgd in Nederland | 1996 NLP Practitioner opleiding, ITS Londen. In ’97 en ’98 assistent trainer bij practitioner en master programma | 1995 Economie & Filosofie (London School of Economic Science)
1996-2000
Trainingen gevolgd: Experiential Aray (modelleren) van David Gordon en Graham Dawes | Strategieën van beurshandelaren masterclass van Charles Faulkner | Spirit of Prosperity van McDonald & Dilts | Wealth & Money van Hallbom | Metaforen van David Gordon | Metaforen van Charles Faulkner | Leiderschap van Sid Jacobson | Leiderschap van Joseph O’Conner | Gezondheid van Suzie Smit | Hypnose van Stephen Gilligan | Symbolic Modeling van Lawley & Tompkins | Presentatie training van Michael Colgrass, Pulitzer Prize winnaar
1990
Meridiaantherapie, Amsterdam
1989
Erkend Haptonoom, Academie voor Haptonomie, Doorn
1988
Fysiotherapeut, cum laude afgestudeerd Academie Leffelaar, Amsterdam | Specialisatie neurologie