Methode

Ik gebruik door mijn achtergrond een unieke samensmelting van verschillende opleidingen en visies (zie mijn biografie). Er is echter wel een rode draad en kern in mijn werk methode terug te vinden. 

  1. Nieuwe neuro-wetenschappelijk onderzoek over ‘hoe onze emoties ontstaan’.
  2. Neuro-semantiek.
  3. NLP.

Samen bepalen ze mijn werk methode. Hieronder enige uitleg over waar deze methoden en ideeën vandaan komen.

Het ontstaan van emoties

Emoties spelen een zeer belangrijke rol in ons leven. Een veel grotere rol dan aangenomen in psychologie. Nieuw neuro-wetenschappelijk onderzoek (2019) toont dat aan. Onbewuste gevoelens bepalen voor een groot deel welke beslissingen we nemen. Hoe we gedrag en informatie interpreteren. Hoe we reageren op anderen en onze omgeving. We weten natuurlijk al lang dat emoties belangrijk voor ons zijn. Het lijkt er echter sterk op dat hoe onze emoties ontstaan compleet anders is dan gedacht. Het mechanisme dat bepaalt hoe we onze emoties creëren is door Wassili gemodelleerd. Hij heeft de nieuwe kennis vertaald naar hoe je menselijk gedrag kunt veranderen. Dit levert opmerkelijke resultaten op en diepgaande verandering. Zelfs bij voorheen lastige of zeer moeilijk te veranderen problemen. RETeC, Relatie Emotie Therapie en Coaching is de methode die ontstaan is uit Wassili’s onderzoek.

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) en positieve psychologie

Neuro- Linguïstisch- Programmeren (NLP) is ontstaan in de jaren ’70 in Californië. De grondleggers van NLP  zijn Bandler en Grinder. Zij waren een van de eersten die niet vanuit ‘een theorie’ naar menselijk gedrag keken. In plaats daarvan luisterden ze naar het taalgebruik van therapeuten die zeer effectief waren in hun werk. Het vermoeden was dat het taalgebruik van de therapeuten invloed had op de problemen van de personen waar zij mee werkten. En dat bleek!

Zo begonnen zij zich te richten op het ontrafelen van succesvol menselijk gedrag. Dit was volledig anders dan men in traditionele psychologie deed en nog steeds doet. Psychologie onderzoekt vooral het probleemgedrag, echter niet het oplossingsgedrag. Vandaag de dag maakt de psychologie daar een inhaalslag in. Met de ontwikkeling van ‘positieve psychologie’. Veel methoden die gebruikt worden in positieve psychologie zijn ontwikkeld door NLP onderzoekers. Het huidige bedrijfsleven is doorspekt met NLP modellen. Denk bijvoorbeeld aan het ‘SMART’ model om doelen te stellen. NLP heeft zeer effectieve technieken ontwikkeld om ‘Effectiever te communiceren’. ‘Angsten en fobieën te transformeren’. ‘Slimmer en sneller doelen te bereiken’. ‘Authentieker te zijn’… te veel om op te noemen eigenlijk.

Lees de vrij beschikbare online NLP encyclopedie om de impact en inzetbaarheid van NLP beter te begrijpen. Je zal verbaasd en verrast zijn over de enorme mogelijkheden die NLP biedt en waarbij ik jou als NLP Master trainer, coach en neuro-semantiek trainer kan helpen.

De link tussen NLP en de ontwikkeling van de cognitieve psychologie

NLP liet zich door belangrijke pioniers zoals Galanter, Pribram, Miller en Chomsky inspireren. Jaren later werden deze laatsten erkend als grondleggers van de hedendaagse cognitieve psychologie. NLP wordt erkend als één van de meest effectieve verander technieken. In de psychologie is cognitieve psychologie één van de meest gebruikte en onderzochte methoden. Echter beide methoden zijn zeer verschillend.

De grondleggers van NLP hebben zich laten inspireren door het werk van Gallanter, Pribram en Miller. Deze legden de basis voor een aantal belangrijke ontwikkelingen in de kunstmatige intelligentie. Deze kennis vertaald naar de werking van het menselijk brein. Zo zijn onze hedendaagse ideeën over bijv. doelen stellen ontstaan- wie kent SMART niet?

Het werk van Noam Chomski heeft NLP grondlegger Grinder ook beïnvloed. Grinder heeft een PHD in ‘transformational grammar’ en ontwikkelde het meta-model. Een van de meest effectieve communicatie modellen. Het meta-model wordt ook wel het ‘hart’ van NLP genoemd. NLP is sindsdien doorontwikkeld met vele modellen en honderden technieken. Deze zijn toepasbaar voor transformatie, groei en communicatie.

Enige tijd geleden heb ik de workshop Nieuwe identiteitstechnieken & Neuro-semantiek bijgewoond in het sfeervolle Kasteel Elsloo. Één jaar eerder heb ik een soortgelijke workshop bijgewoond (eveneens door Wassili). Iedere keer voelt het als een warm bad. Op z’n unieke laagdrempelige, nuchtere wijze weet Wassili tot de kern van ons Zijn door te dringen… En die kern te raken. Nooit eerder heb ik zoiets meegemaakt in een workshop. Met andere woorden: een verademing!

- Serge CaelersHypnotherapie, NLP en EMDR

Wassili haalde neurosemantiek in het jaar 2000 naar Nederland. Sinds 2004 heeft hij vele coaches, trainers en individuen gecertificeerd in neurosemantiek. Hij wordt de Nederlandse pionier genoemd.

Neuro-semantiek

Neuro-semantiek (NS) heeft haar wortels in de NLP. Daarnaast is NS ook gebaseerd op de humanistische psychologie van Abraham Maslow. Een invloedrijke psychologische vernieuwer van zijn tijd. Maslow wordt wereldwijd erkend als de man achter zelf-actualisatie en positieve psychologie. Naast Maslow is neuro-semantiek ook gebaseerd op het werk van Viktor Frankl. Frankl was een vooraanstaand psychiater die logotherapie bedacht en ontwikkeld heeft. Frankl’s werk is één van de bouwstenen van neuro-semantiek. 

De vernieuwing van neuro-semantiek komt door het door Hall ontdekte idee van meta-staten. Hall (cognitief psycholoog) heeft een revolutie veroorzaakt met zijn werk over de ‘gelaagdheid van de geest’. Neuro-semantiek is één van de krachtigste, effectiefste methoden voor persoonlijke transformatie en groei. Zie ook de internationale site: neurosemantics.com

Neuro-Semantiek is in maart 2020 verkozen in de top 5 BESTE NLP TRAININGEN TER WERELD!

Lees hier meer over neurosemantiek