Methode

Ik gebruik door mijn achtergrond niet één methode maar een unieke samensmelting van verschillende opleidingen en visies (zie mijn biografie) er is echter wel een rode draad en kern in mijn werk terug te vinden. Neuro-semantiek en NLP. Hieronder enige uitleg over waar deze methoden en ideeën vandaan komen.

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) en positieve psychologie

Neuro- Linguïstisch- Programmeren (NLP) is ontstaan in de jaren ’70 in Californië. De grondleggers van NLP (Bandler en Grinder) waren een van de eersten die niet vanuit ‘een theorie’ naar menselijke ontwikkeling, denken en emoties keken, maar luisterden naar het taalgebruik van therapeuten die zeer effectief waren in hun werk. Hun vermoeden was dat de invloed van het taalgebruik van therapeuten veel invloed had op het veranderen van de problemen van de personen waar zij mee werkten. En dat bleek! Zo begonnen zij zich te richten op het ontrafelen van succesvol menselijk gedrag. Dit was volledig anders dan men in traditionele psychologie deed en nog steeds doet. Psychologie onderzoekt vooral het probleemgedrag, echter niet het oplossingsgedrag. Vandaag de dag maakt de klassieke psychologie daar een inhaalslag in met de ontwikkeling van ‘positieve psychologie’. Veel methoden die gebruikt worden in positieve psychologie zijn ontwikkeld door NLP onderzoekers. Het huidige bedrijfsleven is doorspekt met NLP modellen, zoals bijvoorbeeld het SMART model om doelen te stellen. NLP ontwikkelt nog steeds en heeft zeer effectieve technieken ontwikkeld om ‘Effectiever te communiceren’, ‘Angsten en fobieën te transformeren’, ‘Slimmer en sneller doelen te bereiken’, ‘Authentieker te zijn’… te veel om op te noemen eigenlijk.

Check de vrij beschikbare online encyclopedie om de impact en inzetbaarheid van NLP beter te begrijpen. Je zal verbaasd en verrast zijn over de enorme mogelijkheden die NLP biedt en waarbij ik jou als Master trainer en coach kan helpen.

De link tussen NLP en de ontwikkeling van de cognitieve psychologie

Vele jaren nadat de grondleggers van NLP zich door belangrijke pioniers zoals Galanter, Pribram, Miller en Chomsky lieten inspireren, werden deze laatsten erkend als de grondleggers van de hedendaagse cognitieve psychologie. NLP wordt erkend als één van de meest effectieve verander technieken en ligt aan de basis van de cognitieve psychologie. In de klassieke psychologie is cognitieve psychologie één van de meest gebruikte en onderzochte methoden.

De grondleggers van NLP hebben zich oorspronkelijk laten inspireren door het werk van Gallanter, Pribram en Miller, die de basis legden voor een aantal belangrijke zaken in de kunstmatige intelligentie. De grondleggers van NLP hebben deze kennis vertaald naar de werking van het menselijk brein en zo zijn onze hedendaagse ideeën over bijv. doelen stellen ontstaan- wie kent SMART niet? Noam Chomski was een andere cruciale pijler waar het werk van NLP grondlegger Grinder op werd gebaseerd. Grinder heeft tenslotte een PHD in ‘transformational grammar’ en dit is de basis van het meta-model, een van de meest effectieve communicatie modellen. Dit was en is het oorspronkelijke hart van NLP en NLP heeft zich sindsdien door ontwikkeld met vele modellen en honderden technieken die toepasbaar zijn voor transformatie, groei en communicatie.

Enige tijd geleden heb ik de workshop Nieuwe identiteitstechnieken & Neuro-semantiek bijgewoond in het sfeervolle Kasteel Elsloo. Één jaar eerder heb ik een soortgelijke workshop bijgewoond (eveneens door Wassili). Iedere keer voelt het als een warm bad. Op z’n unieke laagdrempelige, nuchtere wijze weet Wassili tot de kern van ons Zijn door te dringen… En die kern te raken. Nooit eerder heb ik zoiets meegemaakt in een workshop. Met andere woorden: een verademing!

- Serge CaelersHypnotherapie, NLP en EMDR

Wassili haalde neurosemantiek in het jaar 2000 naar Nederland. Sinds 2004 heeft hij vele coaches, trainers en individuen gecertificeerd in neurosemantiek. Hij wordt de Nederlandse pionier genoemd.

Neuro-semantiek

Neuro-semantiek (NS) heeft ook haar wortels in de NLP en is tevens gebaseerd op de humanistische psychologie van Abraham Maslow, een andere zeer belangrijke psychologische vernieuwer van zijn tijd. Maslow wordt wereldwijd erkend als de man achter zelf-actualisatie en positieve psychologie. Naast Maslow is neuro-semantiek ook gebaseerd op het werk van Viktor Frankl. Frankl was een vooraanstaand psychiater die logotherapie bedacht en ontwikkeld heeft. Frankl’s werk is één van de bouwstenen van neuro-semantiek. Uiteindelijk is de echte vernieuwing van neuro-semantiek te danken aan het door Hall ontdekte idee van meta-staten. Hall (een cognitief psycholoog) heeft een revolutie veroorzaakt met zijn werk over de ‘gelaagdheid van de geest’. Deze vier modellen samen maken dat neuro-semantiek mag worden gerekend tot één van de meest krachtige en effectieve methoden voor persoonlijke transformatie en groei. Zie ook de internationale site: neurosemantics.com

Neuro-Semantiek is in maart 2020 verkozen in de top 5 BESTE NLP TRAININGEN TER WERELD!

Lees hier meer over neurosemantiek
Deel deze pagina...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin