Training. Wassili Zafiris. NLP. RETEC.

Relatie Emotie Therapie en Coaching (RETeC)

Emotie speelt een grote rol in relaties. Relatie Emotie Therapie en Coaching werkt met het hart van individuele en relationele problemen. RETeC lost onbewuste, op elkaar geprojecteerde emoties op. Effectief en snel.

Met RETeC onderzoeken we welke emoties ontstaan in verstoorde relaties. Man-vrouw verhouding, werk -en familierelaties. Aan de hand van een nauwkeurig proces traceren we onbewuste voorspellingen. Zodat we deze voorspellingen en daaruit voortkomende emoties structureel kunnen veranderen.

Verbinding. Intimiteit. Een gezin. Kinderen. Je begrepen voelen. Met elkaar lachen. Elkaar snappen. Vertrouwen. Er voor elkaar zijn. Steun. Afwijzing. Seks. Op één lijn zitten. Vreemdgaan. Scheiden. Samengesteld gezin. Communicatie. Alleen overblijven. 40 jaar getrouwd zijn. Opnieuw beginnen… ‘Zomaar’ enkele woorden die in samenzijn betekenis hebben. Uiteindelijk willen we ons allemaal ‘begrepen’, ‘gesteund’ en ‘geliefd’ voelen. In elke intieme relatie. Met je geliefde, je familie en je vrienden.

Wil je ontdekken hoe onbewuste emoties bepalen hoe partners elkaar ervaren en benaderen? Wil je leren hoe je deze onbewuste emoties kunt beïnvloeden? Zodat je intrinsiek anders met elkaar om kunt gaan? Schrijf je dan nu in voor RETeC training. Een uniek nieuwe aanpak van inter-relationele problemen.

Je relatie liefdevol houden

Dat het lastig kan zijn om een relatie liefdevol te houden is voor de meeste mensen een gegeven. Het is niet voor niets dat er veel relatietherapeuten zijn.

De omstreden Jordan Peterson raadt mensen af om te scheiden, hoe lastig het ook kan zijn in de relatie. Waarom? De statistieken tonen aan dat gescheiden partners met kinderen er beiden slecht van af komen. In financiële zin, wat het starten van een nieuwe relatie betreft en wat emoties betreft.

Op een bepaalde manier ben ik het met hem eens. Begrijp me niet verkeerd. Ik propageer niet dat mensen in een relatie moeten blijven waar allerlei leed is. Ik denk wel dat relatieleed een enorme kans biedt aan beide partners. Een kans om iets van jezelf te leren begrijpen dat fundamenteel is voor onszelf. Omdat dit ‘iets’ waarschijnlijk in eerdere relaties ook al een rol speelde. Iets dat waarschijnlijk in een toekomstige relatie ook een rol zal spelen.

Wassili haalt het beste uit mensen en uit dit materiaal! Ik vind hem een fantastische trainer.

- Lucas Derks, PhDSociaal psycholoog, auteur en grondlegger van 'Mental Space Psychology'

RETeC voor je Relatie

In een relatie: Heb je relatie issues die lastig op te lossen zijn? Zijn er terugkerende issues die liefdevol samenzijn in de weg staan? Ruzies om ‘niets’? Crisis? Problemen met je samengesteld gezin? Voel je je niet begrepen? Voel je je niet gesteund of niet geliefd? Doe dan mee met de twee daagse ‘RETeC voor je relatie workshop’. Scrol door naar inschrijven en geef aan dat je aan deze training mee wilt doen.

Niet in een relatie: Maar repeterende relatie issues? Ben je te kritisch? Herhalen dezelfde issues zich bij nieuwe partners? Ben je bang dat je nooit iemand zal vinden? Voel je je eenzaam of niet begrepen? Wil je ervoor zorgen dat jouw volgende relatie meer kans van slagen heeft? Schrijf je dan in voor ‘RETeC voor je relatie workshop’.

RETeC voor je professionele ontwikkeling

Ben je professional? Coach, therapeut, relatietherapeut of NLP’er? Jij beseft je waarschijnlijk hoe complex relatie issues zijn. Wil je je ontwikkelingen op dit gebied? Wil je leren hoe je mensen met relatieproblemen echt verder kunt helpen? Schrijf je dan in voor de drie daagse RETeC Foundation Certificeringstraining. Scrol door naar inschrijven en geef aan dat je aan deze training mee wilt doen.

Dit is een gamechanger voor hoe ik naar mijn relaties kijk. Ik heb me niet eerder zo zeker van mijn zaak gevoeld.

- EstherVoorheen in een lastige relatie

RETeC voor Relationele en emotionele problemen

Bekijk de video voor een beknopte uitleg over hoe RETeC jouw relatie kan verbeteren. Je kunt aan de RETeC relatie workshop meedoen wanneer je in een relatie zit of juist niet en je kunt alleen of met je partner meedoen.

Direct inschrijven

RETeC voor Professionals

Bekijk de video voor een korte uitleg over hoe RETeC van toegevoegde waarde is voor je professionele ontwikkeling. Je kunt aan de RETeC Foundation training meedoen wanneer je coach, therapeut, psycholoog of NLP practitioner bent.

Direct inschrijven

Relatie Emotie Therapie en Coaching

De Relatie Emotie Therapie en Coaching foundation training duurt drie dagen. Hieronder een korte opsomming van een deel van de onderwerpen die behandeld zullen worden.

De neuro-wetenschap van emoties

 • Je leert de nieuwste kennis over hoe je brein werkt.
 • En je leert een nieuwe theorie over hoe emoties ontstaan.
 • Je gaat spelenderwijs de fundamenten van hoe emoties ontstaan onderzoeken en oefenen.

Relatie problematiek in kaart brengen

 • Welke basis issues kunnen ontstaan in relaties?
 • Wat zijn de problemen van een samengesteld gezin?
 • Waarom geven wij elkaar de schuld van onze gevoelens?
 • Het geheim van crisis in een/ je relatie.
 • Opnieuw leren voelen.

Relatie emoties transformeren

 • Oefenen om je eigen relatie issues te onderzoeken.
 • Relatie-emotie-voorspelling loops leren in kaart brengen.
 • Relatie-emotie-voorspelling loops leren veranderen, bij jezelf en elkaar.
 • Samen nieuwe voorspellingen leren maken.

Relatie gerelateerde emoties

Intimiteit raakt ons in onze kern. In positieve zin wanneer het goed gaat en in de meest negatieve zin wanneer het slecht gaat. Wij hebben in ons leven geleerd hoe intimiteit werkt door de belangrijkste voorbeelden in ons leven: onze ouders.

Vanaf de seconde dat wij geboren werden hebben we geleerd gekregen wat intimiteit is. Hoe je intiem doet, wat intimiteit verbreekt. Hoe je je hoort te gedragen in intimiteit, wat je niet hoort te doen en ga zo maar door.

We hebben dit niet bewust geleerd. Soms is ons verteld hoe intimiteit werkt. Maar het grootste deel van de tijd zijn wij midden in ons unieke voorbeeld van intimiteit opgegroeid. Door wat er gezegd werd, gedaan werd. Wat er niet gedaan of gezegd werd. Of er aangeraakt werd of niet. En niet alleen van onze ouders. Ook het grotere systeem, van broers, zussen, opa’s en oma’s, vrienden en vriendinnen en ga zo maar door.

Al die duizenden ervaringen hebben een conceptuele werkelijkheid gevormd. Een conceptuele werkelijkheid die onze beslissingen onbewust vormt. En deze conceptuele werkelijkheid vormt de basis voor mogelijk het belangrijkste aspect van relatieproblemen. Relatie gerelateerde emoties!

Een totaal nieuwe kijk op hoe emoties ontstaan die zo simpel gemaakt is dat iedereen deze kan leren toepassen. Ik heb ongelofelijk diepe relatie patronen ontdekt en veranderd. Kan nog steeds niet geloven wat er veranderd is.

- BarbaraOp dit moment niet in een relatie

Ik heb altijd gedacht dat mijn relatie problemen over iets anders ging dan wat er naar boven kwam bij RETEC. Deze een eye-opener had ik niet verwacht. Heb mezelf een cadeau gegeven en kan mijn coachings clienten nu veel beter begeleiden. Dank!

- Karel(Relatie) therapeut en coach

Video testimonials RETeC

Neuro-wetenschappelijk onderzoek

Recent neuro-wetenschappelijk onderzoek toont aan dat emoties mogelijk de belangrijkste factor in ons beslisvermogen spelen. Voor de meeste van ons bevinden de gevoelens die gepaard gaan met deze emoties, zich voor het overgrote deel buiten ons bewustzijn. Onbewuste gevoelens spelen een centrale rol in relatieproblemen. Echter wij ervaren deze emoties niet als zijnde van onszelf. Wij ervaren emoties in relaties als een gevolg van de actie of juist in-actie van de ander. En deze ‘vergissing’ zorgt ervoor dat de emotie sterker wordt in plaats van zwakker.

Wanneer relatietherapie niet werkt

Een ander aspect van de rol van deze relatie-emoties is dat uit onderzoek blijkt dat deze emoties niet overruled kunnen worden met onze cognitie. Dat verklaart waarom zoveel relatietherapie, advies en technieken niet werken. Als het echt nodig is.

Je inleven in het perspectief van de ander. Non-violent communiceren. Denkstijlverschillen omarmen. Begrijpen welke ‘kleur’ jouw partner is. Communicatieadvies. Familieopstellingen, inzicht in jouw hechtingsstijl et cetera. Allemaal zinvolle dingen. Maar als het er echt op aan komt…dan overrulen relatie-emoties dat wat je weet en snapt.

Artikelen over RETeC

In de voorjaarseditie 2021 van INZICHT, het vakblad voor NLP kun je meer lezen over hoe onze emoties ontstaan. Journalist en coach Aranka van de Pol heeft een uitstekend artikel geschreven over RETeC.

Voor wie is deze training?

RETeC is dé training om relatie problemen duurzaam te transformeren. Iedereen die wil leren hoe relatie problemen ontstaan en hoe je deze kunt veranderen kan meedoen aan deze training. Met of zonder (werk) partner of familieleden. Schrijf je in voor de twee daagse RETeC voor je relatie workshop.

(Relatie) therapeuten/ Familie opstellers. RETeC is nieuw en veranderd je kijk op hoe emoties ontstaan. En hoe onbewuste emoties bepalen hoe partners op elkaar reageren. Een andere en innovatieve manier om cliënten te begeleiden.

Coaches/ Psychologen/ Mediators. RETeC is een enorme aanwinst in je vermogen om cliënten te begrijpen en om problemen te analyseren. Daarnaast leer je hands-on tools die je direct kunt gebruiken in je praktijk. Schrijf je in voor de drie daagse RETeC Foundation training.

Wat is RETeC?

Relatie Emotie Therapie en Coaching (RETeC) is niet hetzelfde als EFT (Emotionally Focussed Therapy). RETeC is gebaseerd op recent neuro-wetenschappelijk onderzoek van Dr Lisa Barret Feldman. Zij legt haarfijn uit hoe ons emoties ontstaan én dat is niet zoals we geleerd hebben dat ze ontstaan. De bron van onze emoties ligt in een Rvan de belangrijkste functies van ons brein: voorspellen wat er gaat gebeuren. Deze voorspellingen creëren onze emoties.

Voorspellen wat er gaat gebeuren

Voorspellingen komen voort uit onbewuste lichamelijke gevoelens. Het blijkt dat een groot deel van ons brein bezig is om informatie te putten uit een tot nu (relatief) onbekend zintuig systeem: interocepsis. Subtiele hartslag veranderingen, of spanningen rondom organen zoals maag, darmen, keel. Of onrust in benen et cetera, worden door het brein nauwkeurig in de gaten gehouden. Het brein koppelt deze (vaak) onbewuste gevoelens aan herinneringen van deze gevoelens. Waarom? Om zo accuraat mogelijk te kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren.

Wat is RETeC 2?

Dit ‘voorspel mechanisme’ van ons brein is heel handig. Omdat we door voorspellingen te maken uitstekend om kunnen gaan met nieuwe dingen en ervaringen. Echter gevoelens kunnen ook gekoppeld worden met ervaringen die consequent de ‘slechtste’ voorspellingen mogelijk maken. En het enige wat wij merken van dit hele proces is de eind-emotie die het creëert.

Onbewust proces

Een belangrijk aspect hierin is dat wij de emoties en gevoelens die we ervaren niet koppelen aan het verleden. Maar aan wat er in het moment gebeurt. We zijn ons ook niet bewust van wat de oorsprong van de voorspelling is. Ons brein koppelt onze gevoelde ervaring aan de situatie of persoon van dat moment.

Door het nauwkeurig modeleren van hoe emoties in ons brein gemaakt worden hebben we methoden kunnen ontwikkelen om met deze neuro-wetenschappelijke kennis te werken. Met RETeC maken we het onbewuste proces bewust. We veranderen de voorspellingen zodat de Relatie Emoties ook veranderen.

Data & locatie

De RETeC Foundation training duurt drie dagen van 09.30 tot ongeveer 17.00 en vind in Amsterdam, IJburg plaats. De RETeC voor je Relatie workshop duurt twee dagen en vind ook in Amsterdam, IJburg plaats.

Trainingsdata in 2022

RETeC Foundation training
24, 25 en 26 maart 2022
16, 17 en 18 juni
8, 9 en 10 september

RETeC voor je relatie workshop
27 en 28 mei 2022

Voorbereiding

Lees Geluk is deprimerendDoe vooral de oefeningen!

RETeC Advanced

Heb je interesse om een RETeC practitioner te worden? Bekijk de gehele opleiding hieronder en neem contact op voor een intake gesprek.

RETeC Advanced 1 – 8, 9 oktober
Werken met emoties en gevoelens individueel
RETeC Relatie 1 – 5, 6 november
Werken met emoties en gevoelens met koppels en groepen
RETeC Relatie 2 – 8 december
RETeC Advanced 2 – 20, 21 januari 2023

Tussen de opleidingsblokken is telkens een online bijeenkomst.

Direct inschrijven

Investering

RETeC Foundation training € 895,-

RETeC voor je relatie workshop €650,00 individueel, €1000,00 met partner

Deze bedragen zijn BTW-vrij en dus het netto bedrag. Trainingen zijn vaak aftrekbaar, vraag dit na bij de belastingdienst/ adviseur.

Bij het bedrag zijn de volgende zaken inbegrepen:

  • De trainingsdagen en ruimte;
  • Koffie, thee en versnaperingen;
  • Syllabus;
  • RETEC Foundation certificaat indien van toepassing.

Accreditatie

De RETeC Foundation training is geaccrediteerd door de Nederlandse Vereniging van Beroeps Hypnotherapeuten voor 18 studiepunten en 6 PsBK nascholingspunten. De RETeC Advanced training is geaccrediteerd door de Nederlandse Vereniging van Beroeps Hypnotherapeuten voor 21 studiepunten en 6 PsBK nascholingspunten.

Het hart van relatieproblemen

Als het hart van relatieproblemen wordt gevormd door onbewuste gevoelens en emoties dan moet de oplossing ook daar gezocht worden!

Hoe ontrafel je onbewuste gevoelens van jezelf wanneer je oprecht ervaart dat de ander het probleem veroorzaakt? Wat kan je doen met je eigen gevoelens als je verzwelgt in zelfmedelijden? Gevoelens van afwijzing, onzekerheid, zelftwijfel, of boosheid? Kan je angsten en onzekerheden in een samengesteld gezin veranderen? Heb je hulp nodig om niet meer te reageren vanuit de emotie of je intuïtie? Hoe stop je het gevoel dat je partner de schuld is van de problemen?

Dit zijn zeer lastige problemen. Om de simpele reden dat voor ons, ons gevoel de waarheid is, ongeacht wat de ander daarover zegt.

Training en Coaching in RETeC

Wil je leren wat het geheim achter relatieproblemen is? Ben je nieuwsgierig naar welke verborgen informatie er achter jouw eigen gevoelens zit? Wil je jezelf de kans geven om je te bevrijden uit negatieve gevoelens over jezelf of de ander? Zou je willen ontdekken welke verborgen schat er op jou ligt te wachten achter de pijn die de relatie veroorzaakt? Geef je dan op voor de RETeC Coaching of Training.

RETeC practitioner

De gehele RETeC practitioner opleiding kost €2650,00 (Foundation €895,00 + Advanced €1750,00) 10 dagen training totaal. Deze opleiding resulteert in het RETeC practitioner certificaat. Je leert diepgaand werken met individuele gevoelens en emoties én relationele gevoelens en emoties.

RETeC will change the way you think change works...

- Wassili ZafirisGrondlegger van de RETeC methode

RETeC practitioner

De RETeC practitioner certificering bestaat uit 2 delen. Het RETeC Advanced programma (7 dagen training) en het RETeC Foundation programma (3 dagen training). De laatste is een vereiste vooropleiding.

RETeC Advanced

Tijdens het RETeC Advanced programma leren de deelnemende therapeuten en coaches, vanuit neuro-wetenschappelijke inzichten, gevorderde interventietechnieken met zowel individuen als koppels (en teams). 

Er wordt gewerkt aan individuele belemmerende patronen en relationele patronen. Met RETeC Advanced onderzoek je je belemmeringen die op kunnen treden tijdens het werken met diepe gevoelens, wat dit betekent en hoe je daar mee om kunt gaan. Daarnaast leer je een framework om RETeC in te zetten in de dynamiek van verstoorde relaties en relatiecrisis. Er ligt veel nadruk op de individuele transformatie in het samenzijn. Dat maakt RETeC een uitermate geschikte methode voor koppels omdat we aanvankelijk buiten de belemmerende dynamiek van de relatieproblemen leren werken. RETeC bij relatieproblemen wordt initieel individueel ingezet, dus niet zoals in de dynamiek van klassieke relatietherapie. Tussen de opleidingsdagen door vinden er online intervisie momenten plaats. De RETeC Advanced opleiding benadrukt de persoonlijke ontwikkeling van therapeuten en coaches.

Het doel

Het doel van RETeC Advanced is om therapeuten en coaches m.b.v. een nieuwe methodiek inzichten en middelen aan te bieden om diepgaande en hardnekkige patronen van cliënten te helpen transformeren. Veel cliënten hebben al veel geprobeerd om ‘hetzelfde soort’ probleem op te lossen. Ondanks de vele pogingen blijven sommige patronen terug keren met behoorlijke impact op het (relationele) leven van de cliënt. RETeC Advanced onderzoekt de oorzaak en kern van de issues en leert de deelnemers hoe je duurzaam en effectief kunt interveniëren bij de individuele gevoelens die de issues veroorzaken. RETeC is uitermate geschikt voor zowel individuele begeleiding als relatie begeleiding. De opleiding wordt afgesloten met een toetsing en bijbehorende certificering.

RETeC intensief

Intensieve persoonlijke begeleiding: 2 dagen training met je partner en vier coach gesprekken individueel met beide partners. Intensieve begeleiding met groot resultaat.
Neem contact op en benoem: ‘RETeC intensief’.
Neem contact op

Wat vinden anderen?

Een overzicht van verschillende deelnemers aan eerdere trainingen en hun reacties, bevindingen en feedback! Zowel in tekst als beeld!
Bekijk feedback

RETeC practitioner

3 dagen RETeC Foundation
2 dagen RETeC Advanced
2 dagen RETeC Relatie 1
1 dag RETeC Relatie 2
2 dagen RETeC Advanced 2

RETeC Foundation Trainer Training

Intervisie – Mentoring programma

Neem contact op
Deel deze pagina...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin