BlogCoachingRelaties

Communicatie problemen oplossen

By 1 maart 2023 No Comments

Communicatie problemen oplossen

Om communicatieproblemen op te lossen is het handig om te weten wat communicatieproblemen zijn. Van een communicatieprobleem is er sprake wanneer er frictie ontstaat tussen twee partijen, doordat beide partijen niet op één lijn zitten. Tijdens communiceren wordt er informatie verzonden en ontvangen. De problemen kunnen zitten in de verzonden informatie of de ontvangen informatie of beiden.

Wat bedoel je?

Bij het zenden en ontvangen spreek je van een ‘inhoudelijke’- boodschap en een ‘bedoelde’ – boodschap. Inhoudelijk kan iemand bijvoorbeeld zeggen, ‘je hebt je best niet gedaan’ maar de bedoelde boodschap kan zijn ‘ik wil je helpen’. Wanneer de ontvanger alleen hoort ‘je hebt je best niet gedaan’ kan dat ertoe leiden dat de ontvanger zich bijvoorbeeld aangevallen voelt en in de verdediging gaat. En daardoor voelt de zender zich niet begrepen omdat deze toch juist de bedoeling heeft om te helpen! Voor je het weet worden er gevoelens geraakt die je niet bedoeld hebt. En voor het weet praat je alleen nog maar daar over.

Sommige mensen hebben dit zo vaak meegemaakt dat er echte communicatieproblemen uit voort zijn gekomen. Zo kan het zijn dat je het moeilijk vindt om aan te geven wat je wilt en dat je je onzeker voelt over je communicatie. Anderen gaan snel in de aanval, voelen zich onbegrepen en geïrriteerd. En weer anderen doen er alles aan om de harmonie te bewaren en juist te ruzie vermijden. Dit kan zulke vormen aannemen dat je alles invult voor een ander, en de hele tijd op je tenen loopt. Vaak resulterend in, ja je raadt het al, ruzie.

Heel erg je best doen

Wat ook kan voorkomen is dat je iemand continu onderbreekt en niet luistert naar wat de ander zegt. Hier ligt het probleem bij het niet goed luisteren. Je wilt misschien erg graag je best doen. Zo graag dat je niet goed luistert en gaat gokken wat een ander van je wilt horen. Omdat je het zo graag goed wilt doen doe je er alles aan om te voorkomen dat je het fout doet. Dit zorgt ervoor dat je enkel blijft herhalen wat je zelf bedacht hebt. Daarmee anderen het gevoel gevend (wat feitelijk ook zo is) dat je niet naar ze luistert. Dit kan op allerlei manieren escaleren. Misschien worden ze boos op je en gaan ze je zelfs afwijzen.

Het is toch maf hoe dat werkt? Het is bijna dwangmatig gedrag, tegen beter weten in, en het enige wat je creëert, is dat wat je juist niet wilt creëren. Namelijk dat je het toch niet ‘goed genoeg doet’ wat je ook doet.

Gevoelens en communicatieproblemen

Er zijn allerlei boeken geschreven over communicatieproblemen en hoe je deze op zou kunnen lossen. Maar bijna allemaal gaan ze over de techniek, je houding, je inlevingsvermogen, ‘tot 10 leren tellen’. Sommige methoden hebben taal tot een kunst verheven en bieden zo hulp aan. NLP bijvoorbeeld, heeft geweldige communicatiemodellen die je leren om veel gerichter te communiceren. Denk aan het meta-model. En methoden om je veel meer af te stemmen op een ander zoals de metaprogramma’s. Bij geweldloze communicatie leer je je vooral richten op de bedoeling van de boodschap en jouw boodschap zodanig te communiceren dat de ander deze ook kan horen en ontvangen.

Dit zijn geweldige middelen die zeker handig zijn om in je rugzak te hebben maar als je geen manager, professioneel coach, therapeut of beroepsspreker bent heb je al deze technieken dan nodig? Het vereist namelijk nogal wat oefening en tijd om je deze technieken eigen te maken. En zelfs dan, ja zelfs dan, is het in (veel) gevallen heel erg lastig om deze technieken toe te passen.

Hoe los je communicatieproblemen dan op?

Je lost ze op door naar de missing link in de communicatietheorieën te kijken. Alle communicatiemodellen zien het belangrijkste aspect van communiceren over het hoofd! Emoties en gevoelens!

Emoties en gevoelens zijn de bron en oorzaak van communicatieproblemen. Ik geef je een voorbeeld. Stel je voelt je sociaal onzeker en je komt op een feestje. Wat is dan logischer: 1. Dat je op de eerste de beste persoon afstapt en een verhaal begint of 2. Dat je je wat afzondert en voorzichtig het gesprek aangaat? Dat laatste natuurlijk. Maar stel je dan ook eens voor dat je je zelfverzekerd voelt en je komt op een feestje. Hoe gedraag je je dan? De kans is groot dat je veel praat en lacht en lol maakt. Waarom? Omdat je gevoelens bepalen hoe je je gedraagt en dus ook hoe jij communiceert!

Dus als jij je ‘aangevallen voelt’ door wat iemand zegt en je gaat in de verdediging dan zit de oplossing niet in je taal gebruik maar in hoe jij je voelt. Wanneer jij ‘van alles invult’ omdat je zo bezig bent je best te doen dat zit je probleem in de angst die je ervaart wanneer je het fout zou doen. In je gevoel beginnen je communicatieproblemen. En daar moet je beginnen ze op te lossen! En pas als je dat opgelost hebt zijn communicatiemethoden zinvol.

Heb je last van

  • Conflict mijdend gedrag?
  • Please gedrag?
  • Uitstel gedrag?
  • Angst om afgewezen te worden?
  • Spanning om voor een groep te spreken?
  • Angst verlaten te worden door je partner?
  • Kritiek mijdend gedrag?
  • Je je snel aangevallen voelen?
  • Je afgewezen voelen?
  • Heel erg je best doen?
  • Niet luisteren en veel te snel antwoorden en je afvragen wat een ander wil horen?
  • Het juiste antwoord willen geven?
  • Te snel boos of geïrriteerd worden?

En belemmeren deze gevoelens je sociale relaties, liefdesrelaties of werkrelaties? Overweeg dan eens naar de kern van de problemen te kijken.

Therapie bij communicatieproblemen

Bij relatie issues die zich uiten in communicatieproblemen wordt relatietherapie geadviseerd. Er zijn verschillende soorten therapie zoals, psychosociale therapie, systeemtherapie, EFT, familie opstellingen, et cetera. Veel therapieën gaan vooral in op stijl verschillen tussen partners, communicatietechnieken, methoden om je meer in te leven in je partner en ga zo maar door. Sommige gaan in op systemische oorzaken, zelfs in eerdere generaties. Al deze werkwijzen kunnen interessant zijn en van toegevoegde waarde echter, waar minder aandacht voor is zijn de onderliggende gevoelens die de problemen veroorzaken. Waarom is dat? Veel therapeuten weten niet zo goed wat te doen met de (heftige) emoties en gevoelens die ten grondslag liggen aan de problemen. Ook therapeuten die bijvoorbeeld EFT, of familie opstellingen gebruiken om stellen te helpen.

Werken aan betere communicatie?

Zoek je een diepgaandere manier om communicatieproblemen op te lossen? Vraag je dan eens af waar de problemen vandaan komen? Vaak worden de onderliggende gevoelens van communicatieproblemen onderschat. Als je je bijvoorbeeld geïrriteerd voelt dan is het lastig om je in te leven in een ander. Voel je je onzeker dan is het heel lastig op een gezonde assertieve manier je punt te maken. Je wilt dan werken aan de gevoelens die ten grondslag liggen van de problemen. Tijdens de ‘RETeC voor je relatie workshop’, werk je twee dagen exclusief aan jouw relatie vraagstukken. Je kunt individueel deelnemen aan deze workshop of met je partner. Tijdens deze workshop leer je hoe je gevoelens onbewust projecteert op elkaar en hoe je deze impasse kunt doorbreken.

Professioneel communiceren

Ben jij iemand die voor zijn of haar werk hoogstaande communicatie skills nodig heeft? Ben je manager, teamleider, CEO? Of professioneel coach, therapeut of psycholoog? Dan kan het uitermate zinvol zijn om de RETeC Foundation training te doorlopen. Tijdens deze training leer je een geheel nieuwe methode om emotionele regulatie te bewerkstelligen, bij jezelf en bij anderen. Je leert bijzonder veel nieuwe dingen over de invloed van gevoelens en emoties op communicatie. Daarnaast leer je een aantal uitzonderlijk zinvolle vragen stellen om emotionele regulatie te herstellen. Je zult ontdekken dat je veel sneller to the point kunt komen. Zelfs als je al veel ervaringen met communicatiemodellen hebt.

Kijk op de RETeC Foundation pagina voor meer informatie. Wanneer je meer interesse hebt in communicatiemodellen en die wilt leren toepassen kijk dan op de Toegang tot je Eigen Genialiteit pagina. Daar leer enkele NLP en neurosemantiek taalpatronen die voor een professional onmisbaar zijn.

Individuele hulp?

Zoek je hulp voor jezelf, een medewerken, jouw partner of jullie beiden? Dan kan individuele coaching van betekenis zijn. Ga naar de coachings pagina en geef je op voor een intakegesprek. Je kunt hier samen of individueel aan deelnemen.

Wassili Zafiris