BlogCoachingGelukRelaties

Relatietherapie werkt niet!

By 20 maart 2020 maart 20th, 2023 No Comments

Relatietherapie werkt niet!

In de 28 jaar dat ik met cliënten werk, is een van de grote uitdagingen altijd geweest hoe je effectief kunt werken met stellen in crisis? Ik heb koppels gesproken die al verschillende vormen van relatietherapie uitgeprobeerd hadden. Vaak hoorde ik hetzelfde, de gesprekken waren leerzaam maar… Relatietherapie werkt niet!

Je weet misschien zelf hoe liefdevolle relaties kunnen ontsporen. Beginnend met kleine irritaties tot grote en verontrustende negativiteit gedurende jaren. Ik heb genoeg zelf gezien en ben geen onbekende met hoe een zoete relatie, zuur kan worden. De problemen lijken te verdiepen wanneer kinderen ‘in the picture’ komen. In het begin natuurlijk niet, maar na verloop van tijd. Als slapen minder wordt, het werk veeleisend blijft. Kinderen ‘nummer één’ worden en geliefden zich verwaarloosd beginnen te voelen.

De meeste problemen die zich voordoen, gaan natuurlijk over. Aanpassen aan de nieuwe situatie kost tijd, zo wordt ons verteld. Natuurlijk leren we na verloop van tijd dat onze stress gevoelens na een nacht slecht slapen, tijdelijk zijn. Sommige dingen lijken echter niet tijdelijk, hoe hard we ook proberen. Hoe hard we willen en hopen op verandering. Sommige dingen blijven.

Relatietherapie

Wanneer terugkerende problemen tussen geliefden optreden, suggereert een van de twee vaak relatietherapie. In veel gevallen weigert de andere helft lang. Totdat er dreigementen worden geuit over de gevolgen van het uitstellen. Met tegenzin bezoeken veel stellen een counselor, relatietherapeut of coach. Ondanks de geleverde inspanningen, logische tips etc. spelen dezelfde problemen op. Zelfs na diepgaande gesprekken en communicatie tools komen de kernproblemen terug. Ook wanneer beide partners verlangen naar verandering. Verlangen naar liefde ‘zoals het ooit was’. De relatietherapie werkte niet, ondanks dat het leerzaam was geweest.

Je vraagt je misschien af: relatietherapie, wat is dat eigenlijk? Tijdens de relatietherapie ga je in gesprek met een relatietherapeut of psycholoog. In deze gesprekken staan vragen centraal als: ‘Hoe krijg ik weer gevoelens voor mijn partner?’ ‘Hoe kunnen we de ruzies oplossen?’ ‘Op welke manier kan het vertrouwen tussen ons hersteld worden?’

Wat doet een relatietherapeut?

Tijdens een aantal gesprekken probeert een relatietherapeut te helpen om jullie relatie te verbeteren. Hoe doet een relatietherapeut dat? De therapeut probeer in kaart te brengen wat er tussen jullie gebeurt tijdens communicatie, hoe jullie omgaan met elkaars verlangens en wat je kunt doen om je beter in elkaar in te leven. Een therapeut probeert langs opkomende emoties te navigeren door bijvoorbeeld te zoeken naar de bedoeling van de emotie en begrip te vragen bij de partner voor de bedoeling van het gedrag van de ander.

Zo kan het voorkomen dat een partner zijn of haar stem verheft en dat dat de ander daarvan dichtslaat. Beide voelen zich niet begrepen en de therapeut kan dan ingaan op de intentie (bedoeling) van de stemverheffing. De intentie zou zoiets kunnen zijn als, ‘ik wil zo graag dat de ander luistert, maar omdat ze dichtklapt heb ik nog sterker het gevoel dat ze niet luistert en daarom verhef ik mijn stem nog meer’. Nu dat we de intentie kennen kan de therapeut suggesties doen om op een effectievere manier zijn of haar intentie wel voor elkaar te krijgen. Daar kunnen de partners in oefenen. En in de klinische setting van de therapie ruimte kan dit bij milde problemen een tijd aardig helpen.

Hoe doorbreek je de relatie impasse?

Ik heb me vaak afgevraagd: hoe is het mogelijk dat mensen langzaam uit elkaar drijven? Samen als het ware machteloos staan ​​terwijl dit gebeurt? De omstandigheden en partners de schuld geven en daar maar mee doorgaan? Hoe doorbreek je de relatie impasse?

Ik heb persoonlijk dezelfde ervaring gehad. Dus het ‘algemene’ gedrag lijkt van toepassing op ons allemaal. Zelfs als je weet waar je het over hebt. Dus wat is er aan de hand als ook professionals met dergelijke uitdagingen worden geconfronteerd?

Relatieproblemen hebben enorme impact. Er is veel aan gelegen als we antwoorden kunnen vinden om dat verdriet te verlichten. Veel stress zou verminderen. Kinderen zouden andere voorbeelden krijgen en opgroeien met minder angsten. Mensen zouden persoonlijk meer floreren, werk gerelateerde stress zou waarschijnlijk minder allesdoordringend zijn. Allemaal omdat die cruciale liefdesband geen stressfactor is, maar een voedende.

De bron van relatieproblemen

Wat is dan die essentie van relatieproblemen? In het voorbeeld van de ‘stemverheffing’ is zoals gezegd de klinische oefensessie een context waar het kan lukken op anders te reageren op hetzelfde gedrag. Maar eenmaal thuis lijkt het vaak heel uitdagend om het geoefende toe te kunnen passen? Waarom is dat toch? En waarom is dit probleem zo lastig te veranderen door de ‘standaard’ relatietherapie?

Door het modelleren van nieuw hersenonderzoek kan ik maar één ding concluderen:

De meeste problemen die we met onze partners ervaren, worden veroorzaakt door onbewuste emoties. Onbewuste gevoelens die ervoor zorgen we negatieve uitkomsten voorspellen!

Partners veroorzaken ze niet alleen elkaars mooiste- maar ook elkaars slechtste gevoelens. Deze gevoelens komen uit onze eigen ervaringen in ons verleden. Onbewuste ervaringen uit het verleden (vaak onze jeugd) worden getriggered door het gedrag van de ander. En ons emotionele brein trekt daar conclusies uit. Maar omdat deze gevoelens in het verleden zijn ontstaan creëert het emotionele brein ook voorspellingen die relateren aan dat verleden. En deze gevoelens zijn zo sterk en voelen zo waar dat alle logica van wat je geleerd hebt tijdens de relatietherapie helemaal uit beeld verdwijnt.

Dus wat is de bron van relatieproblemen? Onbewuste gevoelens uit ons eigen verleden worden gekoppeld aan de huidige situatie en zo kan bijvoorbeeld de voorspelling ontstaan: ‘ze zal me wel nooit willen begrijpen of het lukt me nooit om tot haar door te dringen’, of iets van die strekking. En de boosheid en onmacht die daaruit voortkomt zorgt ervoor dat er steeds luider gesproken of geschreeuwd wordt.

De ‘kaart is niet het gebied’

Dit hersenonderzoek laat zien dat we in feite niet reageren op ‘wat er is’. We reageren op ‘wat we voorspellen dat er is’! Terwijl we denken dat we reageren op het gedrag van de ander. Kan je me nog volgen?

Dit wijkt af van bijvoorbeeld het NLP-principe ‘de kaart is niet het gebied’. Deze aanname stelt dat we allemaal door het leven navigeren met onze eigen interpretatie van wat ‘daarbuiten’ is. ‘Voorspellen’ betekent niet dat we op onze eigen manier interpreteren, wat er daarbuiten is. Het betekent dat we onze realiteit vormen door onze voorspelling van die realiteit!

Relatieproblemen zijn je eigen problemen

Dat onbewuste gevoelens onze realiteit creëren, brengt ons bij een nieuwe manier van kijken naar van relatieproblemen. Het impliceert dat onze problemen met elkaar in feite onze eigen problemen zijn!

Het kan een uitdaging zijn om dit te begrijpen en te omarmen. Maar het opent de deur naar een nieuwe methode om relatieproblemen op te lossen. Een methode die persoonlijk, diepgaand en diep transformerend is. Een methode die werkt met deze nieuwe neuro-wetenschappelijke kennis: RETeC! Relatie Emotie Therapie en Coaching. Wil je hier meer over weten? Ga naar de RETeC pagina.

Werken aan de emoties in je relatie

Heb je zelf relatie issues waar je niet uit komt? Een samengesteld gezin wat niet helemaal lekker loopt? Voel je je afgewezen? Sluit je je af? Ervaar je irritaties, boosheid en terugkerende issues? Hebben jullie al relatietherapie ervaren zonder het gewenste resultaat? Tijdens de ‘RETeC voor je relatie workshop’, werk je twee dagen exclusief aan jouw relatie vraagstukken. Je kunt individueel deelnemen aan deze workshop of met je partner. Tijdens deze workshop leer je hoe je gevoelens onbewust projecteert op elkaar en hoe je deze impasse kunt doorbreken. Lees hier meer over op de RETeC voor je relatie pagina. Dit seminar is zeer transformerend!

Therapeut, psycholoog of coach?

Ben je therapeut, psycholoog of coach en nieuwsgierig geworden naar hoe je effectief met gevoelens zou kunnen werken? Wil je jouw cliënten nog beter kunnen helpen? Kijk op de RETeC pagina naar de driedaagse RETeC Foundation training. In drie dagen leer je de fundamenten van emotionele regulatie en de basismethode toepassen. Je kunt het geleerde direct gebruiken. Een diepgaand en helend seminar: Hoe verander je de valkuilen van intimiteit en verbinding in relaties (RETEC)?

Individuele hulp?

Zoek je hulp voor jezelf, jouw partner of jullie beiden? Ga dan naar de coachings pagina en geef je op voor een intakegesprek. Vermeld erbij ‘relatie begeleiding’. Je kunt hier samen of individueel aan deelnemen. Tot snel.

Wassili Zafiris