BlogCoachingGelukRelaties

Relatietherapie werkt niet!

By 20 maart 2020 maart 23rd, 2021 No Comments

Relatietherapie werkt niet!

In de 25 jaar dat ik met cliënten werk, is een van de grote uitdagingen altijd geweest hoe je effectief kunt werken met stellen in crisis? Ik heb behoorlijk wat koppels gesproken die al verschillende relatietherapieën uitgeprobeerd hadden. Vaak hoorde ik dezelfde conclusie. De gesprekken waren leerzaam maar.. Relatietherapie werkt niet!
 
Je weet misschien zelf hoe liefdevolle relaties kunnen ontsporen. Beginnend met kleine irritaties tot grote en verontrustende negativiteit gedurende jaren. Ik heb het meeste zelf gezien en ben geen onbekende met hoe een zoete relatie, zuur kan worden.
 
De problemen lijken te verdiepen wanneer kinderen ‘in the picture’ komen. In het begin natuurlijk niet, maar na verloop van tijd. Als slapen minder wordt, het werk veeleisend blijft. Kinderen ‘nummer één’ worden en geliefden zich verwaarloosd beginnen te voelen. De meeste problemen die zich voordoen, gaan natuurlijk over.
 
Aanpassen aan de nieuwe situatie kost tijd, zo wordt ons verteld. Natuurlijk leren we na verloop van tijd dat onze stress gevoelens na een nacht slecht slapen, tijdelijk zijn. Sommige dingen lijken echter niet tijdelijk, hoe hard we ook proberen. Hoe hard we willen en hopen op verandering. Sommige dingen blijven.

Verlangen

Wanneer terugkerende problemen tussen geliefden optreden, suggereert een van de twee vaak relatietherapie. In veel gevallen weigert de andere helft lang. Totdat er dreigementen worden geuit over de gevolgen van het uitstellen. Met tegenzin bezoeken veel stellen een counselor, therapeut of coach. Ondanks de geleverde inspanningen, logische tips spelen dezelfde problemen op. Zelfs na diepgaande gesprekken en communicatie tools komen de kernproblemen terug. Zelfs wanneer beide partners verlangen naar verandering. Verlangen naar liefde ‘zoals het ooit was’. De relatietherapie werkte niet. Ondanks dat het leerzaam was geweest.

Hoe doorbreek je de relatie impasse?

Ik heb me vaak afgevraagd: ‘hoe is het mogelijk dat mensen langzaam uit elkaar drijven? Samen als het ware machteloos staan ​​terwijl het gebeurt? De omstandigheden en partners de schuld geven en daar maar mee doorgaan’? Hoe doorbreek je de relatie impasse?
 
Nogmaals, ik heb persoonlijk dezelfde ervaring gehad. Dus het ‘algemene’ gedrag lijkt van toepassing op ons allemaal. Zelfs als je weet waar je het over hebt. Dus wat is er aan de hand als ook professionals met dergelijke uitdagingen worden geconfronteerd?
 
Relatieproblemen komen veel voor en hebben enorme impact. Er is veel aan gelegen als we antwoorden kunnen vinden om dat verdriet te verlichten. Veel stress zou verminderen. Kinderen zouden andere voorbeelden krijgen en opgroeien met minder angsten. Mensen zouden persoonlijk meer floreren, werk gerelateerde stress zou waarschijnlijk minder allesdoordringend zijn. Allemaal omdat die cruciale liefdesband geen stressfactor is, maar een voedende.

Emoties als bron van relatieproblemen

Wat is dan die essentie van relatie problemen? Door het modelleren van wat nieuw hersenonderzoek ons leert kan ik maar één ding concluderen:

De meeste problemen die we met onze partners ervaren, worden veroorzaakt door onbewuste emoties. Onbewuste gevoelens die er voor zorgen we negatieve uitkomsten voorspellen!

Het onderzoek laat zien dat we in feite niet reageren op ‘wat er is’. We reageren op ‘wat we voorspellen dat er is’!
Wanneer partners samenkomen, veroorzaken ze niet alleen elkaars mooiste- maar ook elkaars slechtste gevoelens. Deze gevoelens zijn ingebed in ervaringen in ons verleden. Onbewuste ervaringen uit het verleden leren ons wat we van daaruit kunnen voorspellen. Voorspellen? Ja voorspellen!

De kaart is niet het gebied

Dit wijkt af van bijvoorbeeld het NLP-principe ‘de kaart is niet het gebied’. Deze stelt dat we allemaal door het leven navigeren met onze eigen interpretatie van wat ‘daarbuiten’ is. ‘Voorspelling’ betekent dat we niet op onze eigen manier interpreteren, wat er daarbuiten is. Het betekent dat we onze realiteit vormen door onze voorspelling van die realiteit!

Relatie problemen zijn je eigen problemen

Dat onbewuste gevoelens onze realiteit creëren, brengt ons bij een heel nieuwe en tot nadenken stemmende manier van kijken naar- en oplossen van relatieproblemen. Het betekent en impliceert dat onze problemen met elkaar in feite onze eigen problemen zijn! Dit kan een uitdaging zijn om te begrijpen en te omarmen. Dit besef kan in eerste instantie een andere communicatie tussen partners creëren. Een andere wijze van praten over wat ons aan de ander stoort. Wat nog belangrijker is, het opent de deur naar een methode voor het oplossen van relatieproblemen. Een methode die persoonlijk, diepgaand en diep transformerend is.
 
Ben je geïnteresseerd in hoe je relatieproblemen kunt veranderen? Alleen of met je partner? Neem contact op!

Nieuwe relatie seminar!

Heb je zelf relatie issues waar je niet uit komt? Een samengesteld gezin wat niet helemaal lekker loopt? Gevoelens van afwijzing, je terugtrekken, irritaties, boosheid en terugkerende issues? Met trots kan ik een geheel nieuw seminar aankondigen. Gebaseerd op de allernieuwste neuro-wetenschappelijke kennis. Onbewuste emoties spelen een cruciale rol bij relatie issues. Beide partners triggeren elkaars meest verborgen emoties! Dit seminar is zeer transformerend!
 
Voor koppels en individuele deelnemers die de stress uit de relatie willen halen. Voor mensen die de verbinding met hun geliefden willen herstellen. Een diepgaand en helend seminar:

RETEC

Hoe verander je de valkuilen van intimiteit en verbinding in relaties?