BlogCoachingGeluk

Relatietherapie werkt niet!

By 20 maart 2020 juni 11th, 2020 No Comments

Relatietherapie werkt niet!

Hoe los je relatieproblemen op?!

In de 25 jaar dat ik met cliënten werk, is een van de grote uitdagingen altijd geweest hoe je effectief kunt werken met stellen in crisis? Ik heb behoorlijk wat koppels gesproken die al verschillende relatietherapieën uitgeprobeerd hadden. Vaak hoorde ik dezelfde conclusie. “De gesprekken waren leerzaam maar.. relatietherapie werkt niet!”

Je weet misschien zelf hoe liefdevolle relaties kunnen ontsporen. Beginnend met kleine irritaties tot grote en verontrustende negativiteit gedurende jaren. Ik heb persoonlijk het meeste zelf gezien en ben geen onbekende met hoe een zoete relatie, zuur kan worden.

De problemen lijken te verdiepen wanneer kinderen ‘in the picture’ komen. In het begin natuurlijk niet, maar na verloop van tijd. Als slapen minder wordt, het werk veeleisend blijft, kinderen ‘nummer één’ worden en geliefden zich verwaarloosd beginnen te voelen. De meeste problemen die zich voordoen, gaan natuurlijk over. Aanpassen aan de nieuwe situatie kost tijd, zo wordt ons verteld. Natuurlijk leren we na verloop van tijd dat onze stress gevoelens na een nacht slecht slapen, tijdelijk zijn. Sommige dingen lijken echter niet tijdelijk, hoe hard we ook proberen, hoe hard we willen en hopen op verandering. Sommige dingen blijven.

Wanneer terugkerende problemen tussen geliefden optreden, suggereert een van de twee vaak relatietherapie. In veel gevallen weigert de andere helft lang. Totdat er dreigementen worden geuit over de gevolgen van het uitstellen van de therapie met nog een week. Met tegenzin bezoeken veel stellen een counselor, therapeut of coach. En ondanks de geleverde inspanningen, logische tips, diepgaande gesprekken en communicatie tools lijken de kernproblemen terug te blijven komen. Zelfs wanneer beide partners verlangen naar verandering en verlangen naar liefde ‘zoals het ooit was’. De relatietherapie werkte niet. Ondanks dat het leerzaam was geweest.

Hoe doorbreek je de relatie impasse?

Ik ben op zoek geweest naar aanwijzingen om de impasse te doorbreken. Ik heb me vaak afgevraagd: ‘hoe is het mogelijk dat mensen langzaam uit elkaar drijven? Samen als het ware machteloos staan ​​terwijl het gebeurt? De omstandigheden en partners de schuld geven en daar maar mee doorgaan’?

Nogmaals, ik heb persoonlijk dezelfde ervaring gehad, dus het ‘algemene’ gedrag lijkt van toepassing. Zelfs als je weet waar je het over hebt. Dus wat is er aan de hand als ook professionals met dergelijke uitdagingen worden geconfronteerd? Het is mijn ervaring dat relatieproblemen zo alomtegenwoordig en algemeen zijn dat er veel dingen kunnen veranderen als we antwoorden zouden kunnen vinden om dat verdriet te verlichten. Veel stress zou verminderen, kinderen zouden andere voorbeelden krijgen en opgroeien met minder angsten, mensen zouden persoonlijk meer floreren, werk gerelateerde stress zou waarschijnlijk minder allesdoordringend zijn. Allemaal omdat die cruciale liefdesband geen stressfactor is, maar een voedende.

Emoties als bron van relatieproblemen

Wat is dan de kern van het oplossen van relatieproblemen? Na het onderzoeken van het nieuwste neuro-wetenschappelijke onderzoek en het ontwikkelen van modellen die nabootsen wat dat hersenonderzoek ons ​​leert, kan ik maar één ding concluderen:

De meeste problemen die we met onze partners ervaren, worden veroorzaakt door onbewuste emoties waardoor we negatieve uitkomsten voorspellen!

Het onderzoek laat zien dat we in feite niet reageren op ‘wat er is’. We reageren op ‘wat we voorspellen dat er is’! Wat zeg je?! Ja, het lijkt erop (en in theorie wisten velen van ons dat al) dat wanneer wij als partners samenkomen, onze geliefde onze eigen meest negatieve onbewuste emoties begint te veroorzaken. Deze emoties zijn ingebed in ervaringen in ons verleden en deze onbewuste ervaringen uit het verleden leren ons wat we van daaruit kunnen voorspellen. Voorspellen? Ja voorspellen! Dit wijkt af van bijvoorbeeld het NLP-principe ‘de kaart is niet het gebied’ welke stelt dat we allemaal door het leven navigeren met onze eigen interpretatie van wat ‘daarbuiten’ is. ‘Voorspelling’ betekent dat we niet op onze eigen manier interpreteren, wat er daarbuiten is, het betekent dat we onze realiteit vormen door onze voorspelling van die realiteit!

Deze kennis van hoe onze onbewuste emoties onze realiteit creëren, brengt ons bij een heel nieuwe en tot nadenken stemmende manier van kijken naar- en oplossen van relatieproblemen. Het betekent en impliceert dat onze problemen met elkaar in feite onze eigen problemen zijn! Dit kan een uitdaging zijn om te begrijpen en te omarmen, maar wanneer je dit doet, kan het in eerste instantie een andere communicatie tussen partners creëren over wat ons aan de ander stoort, maar wat nog belangrijker is, dit opent de deur naar een methode voor het oplossen van relatieproblemen die persoonlijk, diepgaand en diep transformerend is.

Ben je geïnteresseerd in hoe je relatieproblemen kunt veranderen? Alleen of met je partner? Neem contact op!

Nieuwe relatie seminar!

Heb je zelf relatie issues waar je niet uit komt? Een samengesteld gezin wat niet helemaal lekker loopt? Gevoelens van afwijzing, je terugtrekken, irritaties, boosheid en terugkerende issues? Met trots kan ik een geheel nieuw seminar aankondigen gebaseerd op de allernieuwste neuro-wetenschappelijke kennis. Het blijkt dat onbewuste emoties een cruciale rol spelen bij relatie issues, beide partners triggeren elkaars meest verborgen emoties! Dit seminar is zeer transformerend!

Voor koppels en individuele deelnemers die de stress uit de relatie willen halen en de verbinding met hun partner willen herstellen. Een diepgaand en helend seminar:

1000 Koppels

Hoe verander je de valkuilen van intimiteit en verbinding in relaties?