AlgemeenCoaching

Genezen van kanker

By 10 november 2022 februari 12th, 2023 No Comments

Genezen van kanker

Kan je genezen van kanker met behulp van je mindset? Sommigen geloven dat je vooral ‘positief’ moet blijven als er een (ernstige) ziekte bij je wordt vastgesteld. Maar is positiviteit een helende factor?

Het lijkt me handig om je positief en optimistisch te voelen maar als je de diagnose ‘kanker stadium 4’ krijgt is positiviteit niet zo makkelijk. Misschien is de enige manier om dan positief te blijven, de angst die je voelt te negeren. Die angst gaat natuurlijk ergens over. Negeren en ‘positief’ blijven kan een hele uitdaging worden wanneer je lichaam je vraagt om te luisteren naar waar je bang voor bent.

Heling ondersteunen met je mindset wordt door sommigen volledig omarmt en anderen verwezen naar fabeltjesland. Maar wat is dat eigenlijk, je mindset gebruiken om heling te ondersteunen?

Placebo

Dat de invloed van ons denken een rol speelt bij genezing is wetenschappelijk allang aangetoond. Placebo is de wetenschappelijke term die gebruikt wordt om een onverklaarbaar percentage genezing van een niet werkbaar medicijn te duiden. Een nieuw medicijn wordt getest bij een controlegroep. Een deel daarvan krijgt het echte medicijn en een deel niet. Statistisch gezien moet dan een deel van de mensen genezen bij de groep die een ‘nep’ medicijn hebben gekregen. Hoe dan, zou je zeggen? Medici zijn over het algemeen minder geïnteresseerd in het ‘hoe dan’ daarvan. Het is een statistisch gegeven. Mensen zoals ik, zijn juist geïnteresseerd in het ‘hoe dan’ aspect van placebo.

Voorspellen

Wanneer je er goed over nadenkt speelt verwachting een grote rol in ons leven. Op het moment dat we overtuigd zijn dat een medicijn zal werken, lijkt de kans een stuk groter dat deze werkt. Dat klinkt heel onwetenschappelijk maar is in de wetenschap volledig omarmt. Niels Bohr de Nobelprijswinnaar en natuurkundige snapte al dat er in de wereld ‘feiten’ zijn, en zaken die mensen ‘ervaren’. Nadat hij zijn Nobelprijs in ontvangst had genomen vroegen journalisten waarom een wetenschappelijk man boven zijn voordeur een hoefijzer had hangen (een hoefijzer is van oudsher een gelukssymbool een soort amulet om geluk af te dwingen). Zijn antwoord was simpel, en hij wees naar alle andere huizen in zijn dorp, ‘kijk iedereen geloofd erin, dus het moet wel waar zijn’.

De kracht van placebo heeft mogelijk iets te maken met het onbewuste vertrouwen dat iemand ervaart en dit onbewuste vertrouwen doet iets heel bijzonders. Het gevoel van vertrouwen zorgt ervoor dat het brein onbewust voorspellingen gaat creëren gekoppeld aan dit gevoel van vertrouwen. Stel je voor, je voelt je onzeker, dan is het logisch dat je brein onbewust gaat voorspellen dat er dingen fout zullen gaan, dat je gaat falen misschien, of dat je afgewezen zal worden. Voel je (echt) zelfvertrouwen dan voorspelt je brein onbewust dat het wel goed gaat komen, waardoor je je moed ervaart, durf en nieuwsgierigheid naar nieuwe dingen.

De kern van heling is niet je mindset, maar het vermogen om hoe je je werkelijk voelt te beïnvloeden. Daar komt nog veel meer bij kijken want werken aan je eigen heling is zeker niet zo simpel als ‘positief blijven’.

Hoe B.. herstelde van kanker

Lees het verhaal over hoe B. herstelde van kanker. In ‘Een beter mens’ beschrijft B. zijn ervaring met een ernstige vorm van kanker en wat hem heeft geholpen te helen. Zijn helende reis heeft uit meerdere componenten bestaan. Het blootleggen van zijn onbewuste voorspellingen m.b.v. een nieuwe methode (RETeC) is daar een onderdeel van geweest. Een opmerkelijk verhaal over vitaliteit en de kracht van mentale, emotionele heling. Je kunt het hier downloaden.

RETeC

Ben je nieuwsgierig naar wat RETeC is en waarom het zou kunnen helpen bij genezing? Lees meer over RETeC op de Relatie Emotie Therapie en Coaching pagina. Voor specifieke vragen over begeleiding bij gezondheid vraagstukken mail Wassili.

Wassili Zafiris