AlgemeenBlogBoekGelukRelaties

Een gelukkig leven leiden

By 5 november 2015 december 13th, 2023 No Comments

Een gelukkig leven leiden

We zoeken de snelste en kortste route naar geluk. Maar het kan verdomd ingewikkeld zijn om je ‘gewoon gelukkig’ te voelen. Hoe vaak heb jij meegemaakt dat het behoorlijk lastig kan zijn om je gelukkig te voelen of gewoon tevreden? Zonder dat we ons daar altijd bewust van zijn, kunnen we door onze focus op doelen, over het hoofd zien wat onze problemen zijn. Maar hoe hebben ‘problemen’ impact op een gelukkig leven?

Hoe oplossingen problemen verhullen

Stel er ligt een omgewaaide boom voor de ingang van je deur en je wilt graag je huis in. Dan is het handig om zo snel mogelijk een zaag te pakken en de doorgang vrij te maken zodat je binnen van een heerlijk kopje koffie kunt genieten.
In onze ‘binnenwereld’ is dat anders. Als er een spreekwoordelijke omgewaaide boom tussen jou en je geluks-streven ligt wat doe je dan? Zaag je de boom om? Hoe dan? Wat gebeurt er eigenlijk als je de boom omzaagt? Waarom ligt die boom daar? Is er een storm geweest? Ben ik op het verkeerde pad gekomen? Waar kom ik vandaan en waar ga ik eigenlijk naar toe? Deze en nog vele andere vragen zijn van toepassing op onze innerlijke ervaring. Meestal stellen we ons deze vragen niet. We willen zo snel mogelijk naar het ‘geluk’ toe. Daar is de deur, ik zie hem, hij is zo dicht bij. De zogenaamde ‘oplossing’ zuigt aan ons. Gewoon de deur even open doen, doe niet zo moeilijk.

“Oplossingen zijn vaak gewoonweg slecht als we niet weten wat we aan het oplossen zijn.”

Direct een oplossing zoeken

Recentelijk sprak ik een cliënt die al jaren een repeterende en destructieve ervaring heeft in haar relatie. Ze vertelt dat ze steeds dingen zegt waar haar partner boos over wordt. Voordat ik een vraag kan stellen vertelt ze me dat de oplossing simpel is, ‘ik moet me gewoon in leren houden tijdens gesprekken met mijn vriend’. Simpel. Een probleem en jawel een oplossing. Zou je denken?

Een relatie probleem ‘oplossen’

‘Waarom kom je bij mij als je weet dat dit de oplossing is voor je probleem?’
‘Nou ja, weet ik eigenlijk niet zo goed, het is ook zo een gedoe steeds.’
‘Gedoe?’
‘Ja, hij is overgevoelig, lichtgeraakt en ik kan het nooit goed doen.’
‘Oh jij hebt geen probleem, maar hij?’
‘Nou ja als ik gewoon even tot tien leer tellen dan is het opgelost.’
‘Je hebt dit probleem al een jaar of 7 en tot 10 tellen is nog steeds niet gelukt?’
‘Nou nee, ik doe dit altijd al, alleen voor mij is dat gewoon gezellig kletsen, maar hem raakt het altijd zo wat ik zeg.’
‘Dus je probleem is dat je een overgevoelige man hebt?’
‘Ha ha ja daar lijkt het wel op, ik vind het zelf ook niet zo’n probleem hoor, maar hij…’.
‘Best interessant dat jij het niet zo’n probleem vindt dat je vriend elke dag ruzie met je maakt over het feit dat jij er klaarblijkelijk van alles uitflapt, waar hij door geraakt wordt.’
‘Wat is je probleem dan eigenlijk?’
‘Uhmm..?’

Streven naar geluk

Oplossen is onlosmakelijk verbonden met geluk. ‘Effectief’, ‘succesvol’, ‘S.M.A.R.T.’, zijn allemaal woorden en concepten die voortkomen uit het verlangen om doelen te bereiken en zaken op te lossen. We leven in een maatschappij waar we geleerd hebben om te streven naar geluk. Zodanig dat het voor sommigen zeer lastig is om de problemen die ze hebben onder ogen te komen. Zonder het te beseffen het streven naar geluk een behoorlijke keerzijde hebben. Je kunt er behoorlijk ongelukkig van worden!

Stop met oplossen

Wat als we minder nieuwsgierig zouden zijn naar de oplossing, maar aandacht hebben voor ons probleem. Waarom? Zo kun je ontdekken waar je bent, en pas als we weten waar we zijn, kunnen we vertrekken. Stel je eens voor dat je leert hoe je probleem in elkaar zit? Waar het vandaan komt en hoe het daar gekomen is? Dat je ontdekt waar het uit bestaat en wat dat betekent? Stel je eens voor dat je het probleem in beweging zou kunnen brengen. Hoe zou het zijn om dat te kunnen te bewerkstelligen in plaats van een oplossing te bedenken die weinig met het probleem te maken heeft?

Geluk is Deprimerend

Ik heb 7/8 jaar onderzoek gedaan naar ‘geluk’ en onderzocht wat de problemen van ons geluks-denken zijn én hoe dit depressieve gevoelens kan veroorzaken. Ik heb onderzocht wat we kunnen leren van depressie en hoe je duurzaam geluk kunt creëren.
De conclusies van mijn onderzoek zijn te lezen in mijn boek: Geluk is Deprimerend.
Een van de verrassende ontdekkingen die ik deed is dat ons geluks-denken voor een deel te maken heeft met een aangelegd opportunisme. Opportunisme heeft ons historisch gezien door moeilijke tijden gesleept. Denken in kansen, mogelijkheid, het idee dat we alles op kunnen lossen. Heel handig als je een wilde rivier over moet steken of vuur moet maken. Je blijft proberen. Echter opportunisme is niet de handigste mindset om problemen te analyseren. Zeker problemen van een meer gevoelsmatige aard. Want als je niet weet dat er een boom voor je deur ligt… In emotionele zin begint duurzame en blijvende verandering bij het onderzoeken van het probleem. Want als je daar (!) een oplossing voor vindt dan opent de weg naar geluk zich misschien vanzelf.
Nieuwsgierig? Lees Wassili’s boek: Geluk is Deprimerend. Geluk is Deprimerend is in 2016 gepubliceerd en in 2019 is Happiness is Depressing verschenen.

Depressie & Levenslust Coach Opleiding

Ondertussen is de Depressie & Levenslust coach opleiding voor coaches, therapeuten en professionals een gedegen opleiding. Deze opleiding is erkend door de Nederlandse Beroepsvereniging Van Hypnotherapeuten (NBVH). Als professional leer je tijdens deze opleiding veel nieuwe dingen en methodieken. Ga naar de pagina voor meer informatie.

Persoonlijke begeleiding

Kom je er zelf niet uit en wil je aan je sombere of depressieve gevoelens werken d.m.v. Depressie coaching? Dat kan. Een uitermate effectieve manier om je problemen onder ogen te komen en op te lossen. Je kunt je direct inschrijven voor een intake gesprek.

Wassili Zafiris

Leave a Reply