AlgemeenBetekenisvol ondernemenBlogBoek

Leiderschap gaat over emotionele regulatie

By 17 april 2023 No Comments

Leiderschap gaat over emotionele regulatie

Mijn nieuwste artikel in het vakblad INZICHT van april 2023 is uit! ‘Leiderschap gaat in essentie over emotionele regulatie’. 

Naast dat het volgens de lezers een interessant artikel is, is het ook prachtig opgemaakt door de redactie van INZICHT. Het gehele artikel is te downloaden bij de download link hieronder. Een overzicht:

Leiderschap gaat in essentie over emotionele regulatie

Leiderschap is al decennia een hot topic. Op een of andere manier is het ‘the ultimate cool’ om iets over leiderschap te vertellen, er iets van te vinden, er een theorie over te bedenken.

Om de zoveel tijd komt er een nieuwe leiderschapstheorie en met een beetje geluk slaat deze aan, leiden trainers en consultants zich op om de theorie te verspreiden bij de overheid en het bedrijfsleven.

De ‘goede’ leider

Een onderliggende toon bij veel leiderschapstheorieën is die van ‘de goede leider’. De goede leider leeft zich in in personeel en stakeholders. Hij (voor het gemak van schrijven kies ik voor de mannelijke leider) is communicatie-expert, kan personeel coachen en zelfs mentor zijn.

Hij is visionair, iemand die op een of andere wijze een beeld van de toekomst heeft dat zo inspirerend is, dat anderen vanzelf volgen. De leider is de persoon die in het heetst van de strijd de juiste beslissingen neemt en wordt gezien als held. Eigenlijk is de leider ‘een goed mens’, iemand die een inspiratie voor ons allen is. En de ultieme goede leider heeft een Purpose, is goed voor People en draagt bij aan een gezonde Planet (PPP).

De ‘slechte’ leider

Maar is leiderschap wel zo ‘mooi’? Gaat leiderschap in de praktijk niet over andere zaken? Macht? Je positie behouden? Onzekerheid? Voldoen aan behoeften van aandeelhouders?

Leiderschap gaat over 1 vraag

Als je er goed over nadenkt gaat leiderschap over 1 vraag. Waar baseert de leider zijn beslissingen op?! Leiderschap gaat over emotionele regulatie!

Lees het hele artikel in de voorjaarsnota editie van INZICHT, het vakblad van de Nederlandse Vereniging voor NLP.

Download het artikel: Leiderschap gaat in essentie over emotionele regulatie

Meer weten over emotionele regulatie?

Ga naar de RETeC pagina daar kan je lezen over een nieuwe wetenschap die in mijn beleving veel gaat veranderen in de wereld van leiderschap, psychologie, therapie en persoonlijke ontwikkeling.

Meer weten over emotionele regulatie en leiderschap?

Ga dan naar Leiderschap en samenwerken. De nieuwste leiderschap trainingen hebben emotionele regulatie als uitgangspunt!

Wassili Zafiris