AlgemeenBlogCoaching

Hoe kom je van allergie af?

By 22 mei 2020 maart 18th, 2023 No Comments

Hoe kom je van allergie af?

Allergie is nu echt zo een probleem waarvan je denkt, hoe kom ik er van af? Jeuk, snotteren, niezen, soms dagen achter elkaar. Je wordt er doodmoe van en kunt er zelf niets aan doen. Of toch wel? Bestaan er methoden om van je allergie af te komen door iets in je mindset te veranderen? JA! Hoe kom je van je allergie af? Ik leg je hieronder uit hoe dat (blijvend) zou kunnen.

“Een allergie is als een fobische reactie van het immuunsysteem”

Dr. Michael Levi (immunoloog)

De ‘magie’ van verandering

Meer dan 28 jaar geleden raakte ik gefascineerd door NLP. NLP onderzocht (en zoekt) hoe verandering ‘werkt’. NLP zoekt naar de magie van verandering. En daar wilde ik alles van weten.

Neuro linguïstisch programmeren onderzoek in essentie hoe mensen denken, hoe ze hun werkelijkheid creëren, hoe ze problemen creëren en hoe mensen oplossingen creëren. Dit in tegenstelling tot andere psychologische stromingen die de nadruk leggen op een theoretische onderbouwing, of de interpretatie van een grondlegger, en de analyse van het probleem. Neuro Linguïstisch Programmeren houdt zich bezig met hoe mensen veranderen en hoe je problemen oplost!

Hoe doe je dat?

Die manier van denken is uitermate interessant. Als je van iemand hoort dat hij geen last meer heeft van zijn allergie vraag je meestal ‘wat heb je gedaan’ of ‘wat heb je genomen’? Ik heb nog nooit (buiten NLP om) mensen horen vragen ‘hoe heb je dat gedaan’? Maar deze ‘hoe’ vraag is zo fundamenteel, want je vraagt dan naar het proces van de verandering. En het proces is nu precies waar de magie zich in ons afspeelt. Het proces gaat over de achterliggende structuur die het mogelijk heeft gemaakt om van de allergie af te komen. Wat heeft iemand gedacht? Wat heeft de persoon besloten? Hoe heeft de persoon herinneringen van de allergie opgeslagen in zijn gedachten? Merk je wat er gebeurt? Door deze vragen word je als het ware ‘gedwongen’ dieper bij jezelf naar binnen te gaan. En dat is precies wat er nodig is om bij jezelf zoiets als een allergie blijvend te veranderen.

Fobieën en NLP

Vele jaren geleden kwam Robert Dilts in aanraking met Dr. Michael Levi (immunoloog) die een lezing gaf op de universiteit van Santa Cruz in Californië. De lezing ging over het immuunsysteem en allergieën. Een van de centrale aspecten bij het behandelen van allergieën is het ‘heropvoeden’ van het immuunsysteem. Een manier om dat te doen is om iemand langzaam te laten wennen aan kleine beetjes van het allergeen zodat het immuunsysteem leert om niet zo te ‘overreageren’ op een onschadelijk stofje. In praktijk kan dit een langdurig proces zijn met wisselend effect. Op een bepaald moment zei Levi: ‘een allergie is als een fobische reactie van het immuunsysteem’ en die uitspraak raakte Robert Dilts. Want een fobie is een veel te sterke emotionele reactie in een situatie waar dat helemaal niet nodig bij is. Neuro Linguïstisch Programmeren had namelijk al een uitzonderlijke effectieve techniek ontwikkeld om met fobieën te kunnen werken. Dus als een allergie een ‘veel te sterke, fobische’ reactie van het immuunsysteem is, dan lijkt een allergie op een bepaalde manier op een fobie. Robert bedacht zich dat dezelfde techniek, in aangepaste vorm, misschien allergieën zou kunnen verhelpen.

Hij en anderen gingen het werk om de techniek te verfijnen. De resultaten spreken voor zich. Je kunt met Neuro Linguïstisch Programmeren je immuunsysteem opnieuw trainen om niet met een ontstekingsreactie te reageren op onschadelijk stoffen zoals haren, pollen, mijten, stof et cetera. Je kunt als het ware de ‘fobische’ reactie van je immuunsysteem zodanig trainen dat het immuunsysteem daarmee stopt! En zo kom je van je allergie af!

Magie??

Ik heb deze techniek in de afgelopen 25 jaar vele malen succesvol toegepast. Zo was mijn ex vriendin allergisch voor katten haren en ondanks dat ze graag een poes wilde was dit voor haar simpelweg niet mogelijk. Ze begon zelfs al te snotteren als ze er aan dacht. Ik heb het NLP allergie proces op haar toegepast en na 1 sessie was die allergie over en heeft ze jarenlang een kat in huis gehad. De dochter van een vriendin van mij was allergisch voor paarden haren en ook bij haar was haar allergische reactie na 1 sessie over.

Recentelijk ontdekte ik zelf dat ik allergisch was geworden voor bepaalde stoffen in de lucht. Ik weet niet precies welke stoffen dat zijn geweest maar ik vermoed dat het pollen waren gezien de tijd van het jaar dat ik last kreeg. Ik begon niet te snotteren of zoiets maar kreeg juist een droge neus en droge jeukende ogen waardoor ik slecht begon zien. Dit begon na verloop van tijd steeds erger te worden en ik besefte ik dat dit mogelijk een allergische reactie was. Ik besloot de allergie techniek op mijzelf toe te passen. Het resultaat? Neem het niet van mij aan maar na 1 interventie bij mezelf heb ik geen last meer van deze reactie. Ondanks dat ik weet hoe het werkt en ondanks dat ik al vaker heb meegemaakt dat lichamelijke klachten in 1, 2 of 3 sessies volledig kunnen oplossen ervaar ik dit elke keer weer als een magische gebeurtenis.

Structuur

Magisch? Jazeker! Maar achter deze magie zit een structuur en die structuur bepaalt de magie! Want het gaat vaak niet over ‘wat’ er aan de hand is maar ‘hoe’ je je situatie in stand houdt! Wil je leren hoe deze geweldige interventies jou ook kunnen helpen? Ben je ook nieuwsgierig naar de magie van ons leven? Lees dan ook ‘Genezen van kanker‘. In genezen van kanker lees je het unieke verhaal van B. en hoe hij geneest van kanker.

Wil jij NU van je allergie af?

Wil je NU van je allergie af en direct aan de slag? Ga naar de Life Coach pagina en plan direct een intake gesprek. Tot snel.

Wassili Zafiris