BlogBoekGeluk

Geluk hebben

By 10 november 2020 maart 18th, 2023 No Comments

Geluk hebben

Wat is de relatie tussen ‘gelukkig willen zijn’ en ‘geluk hebben’? Op het eerste gezicht lijken beiden vormen van geluk niet veel met elkaar te maken te hebben.

Waarom hebben sommige mensen meer geluk dan ik?

Je hebt je misschien wel eens afgevraagd: waarom heb ik zo vaak pech? En waarom heb ik zo vaak pech, terwijl het anderen zo makkelijk af lijkt te gaan? Alsof ik gewoon geen geluk heb? Geluk overkomt je en pech ook. Althans dat nemen we aan. Maar klopt dat wel? In het Engels wordt niet voor niets gezegd:

‘Luck is the experience that is made out of opportunity and preparation’.

Pech mindset

Een pech mindset ken je misschien ook wel. Dat is de mindset waarbij je oprecht ervaart dat JIJ, STEEDS WEER, te maken hebt met ervaringen die tegen zitten. Dit kan van heel klein tot heel groot. Je wilt bijvoorbeeld de bus halen en de chauffeur sluit net de deuren en kijkt je lachend aan terwijl hij weg rijdt. Wanneer je een ‘pech mindset’ hebt dan is de kans groot dat de volgende woorden door je hoofd gaan, ‘heb ik weer’, ‘moeten ze mij hebben’, ‘ja natuurlijk’. Dit zijn typische zinsneden die horen bij de pech mindset. De mindset waarbij je oprecht voelt dat alles tegenzit, iedereen tegen je is en het altijd zo zal blijven. Depressieve personen hebben in veel gevallen een pech mindset.

Geluk mindset

Geluk overkomt je dat is zeker zo. Denk maar eens aan een keer dat je bijvoorbeeld geld op straat vond. Onverwacht ineens een klein beetje rijker. Dan voel je je even gelukkig. Of je wilde dure skies aanschaffen en na lang wikken en wegen nam je de beslissing ze te kopen en toen bleken ze in de uitverkoop! Wat een geluk! Geluk overkomt je, maar een geluks mindset kan je ook creëren! Je kunt als het ware je pech gevoelens leren ombuigen naar ‘mazzel gevoelens’. Mazzel is het tegenovergestelde gevoel van de pech mindset.

Voorspoed

De mazzel mindset is interessant, want het is het gevoel dat je voorspoed verwacht! Stel je eens voor dat je een mindset hebt waarbij je ervaart dat er GOEDE DINGEN OP JE PAD zullen komen. Als je dat oprecht zou voelen, hoe zou jouw leven dan veranderen?

Gelukkig willen zijn

De meeste mensen zijn helemaal niet bezig om ‘geluk te hebben’ om de eenvoudige reden dat we denken dat geluk ons overkomt. We zijn vaak bezig met ‘gelukkig willen zijn’, alleen blijkt dat een lastig gevoel om op te roepen en vast te houden. Wanneer je down bent of je ontevreden voelt kan het zomaar zijn dat je uitroept: ‘ik wil gewoon gelukkig zijn’. Maar gewoon gelukkig zijn, blijkt helemaal niet zo gewoon te zijn. Sterker nog, ‘gewoon gelukkig zijn’ is voor veel mensen uiterst ingewikkeld om voor elkaar te krijgen.

Geluk hebben vs gelukkig willen zijn

Gelukkig willen zijn is een verlangen wat velen van ons hebben. Een wens waar we cursussen voor doen, in relatie therapie voor gaan. Iets wat we proberen te bereiken door geld te verdienen, iets moois op te bouwen, een gezin te stichten. Of die ene speciale vinden, die ene die het compleet maakt. Geluk hebben daarentegen is een speling van het lot. Het overkomt je en als je een mazzeltje hebt dan voel je je vaak even blij. Maar gelukkig?

Kan je door ‘geluk te hebben’ je gelukkig gaan voelen?

Stel je eens voor dat je niet meer op zoek zou gaan naar ‘gelukkig willen zijn’ maar dat je leert hoe jij een ‘geluk mindset’ ontwikkeld. Een mindset waarbij je verwacht dat er voorspoed in je leven zal zijn. Een mindset waarbij je ‘goede dingen’ verwacht. Wat zou dat voor je doen?!

Geluk is deprimerend

Na een jarenlang onderzoek over hoe je een ‘levenslustige mindset’ ontwikkeld is het boek ‘Geluk is Deprimerend‘ (2016) verschenen. In dit boek neem ik de lezer mee naar het innerlijk landschap van depressiviteit om van daaruit te ontdekken hoe je een pessimistische, sombere en depressieve mindset omzet naar een levenslustige, optimistische, mazzel mindset. Je leert aan de hand van verschillende oefening hoe je jouw mindset veranderd van pessimistisch naar optimistisch. Van somber naar levenslustig. Van pech naar mazzel. Je leert hoe je je feitelijk gelukkiger kunt leren voelen!

Inzicht

Lees hier het artikel Geluk (hebben) in de winter editie van INZICHT. Hét vakblad voor NLP van de Nederlandse vereniging voor NLP. Het artikel eindigt met een coole oefening om je gelukkiger* te voelen.

Dit geluksgevoel delen

Doe mee en deel dit artikel, dan deel je indirect ‘geluk’ en wie wil dat nou niet als cadeau doorgeven?!

Wassili Zafiris

*Deze oefening komt uit het boek: Happiness is Depressing. Ook in het Nederlands verkrijgbaar.

Wil je meer weten over hoe je met tegenslagen om kunt gaan? Ga dan naar ‘Vergroot je weerbaarheid en veerkracht‘. Daar kan je meer lezen over hoe je een ‘opveer’ mindset ontwikkeld.