AlgemeenBlogBoekCoachingGelukRelaties

Hoe verander je negatieve emoties en lichamelijke spanning?

By 22 april 2020 maart 18th, 2023 No Comments

Hoe verander je negatieve emoties en lichamelijke spanning?

Emoties kunnen zich op allerlei momenten voor doen. Soms hebben we niet eens in de gaten waar ze door veroorzaakt worden. Je stemming heeft invloed op alles. Hoe je denkt en hoe je je voelt, wat je doet en wat je besluit te laten. Emoties hebben invloed op hoe je reageert op gebeurtenissen en op anderen. Hoe jij je verbind of juist niet. Maar hoe verander je negatieve emoties en lichamelijke spanning?

Neuro-wetenschap en emotie

Emoties lijken een leven van zichzelf te leiden. Dat is niet alleen maar een gevoel dat is nu ook aangetoond met nieuw neuro-wetenschappelijk onderzoek. Emoties blijken heel anders ‘te werken’ dan tot nu toe aangenomen. De huidige ideeën over wat emoties zijn, hoe we ze kunnen herkennen in lichaamstaal, en waar ze vandaan komen lijken niet te kloppen! Een deel van onze kennis over wat emoties zijn, hoe ze ontstaan en hoe daarmee ons gevoelsleven wordt gecreëerd komt uit jaren ’50 onderzoek. En dat onderzoek blijkt nogal wat ‘fouten’ in zich te hebben.

Onze zintuigen

Al sinds jaar en dag word er in de neurologie, psychology en zelfhulp theorieën gesproken van 5 zintuigen: Zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Deze zintuigen hebben tot doel om externe prikkels op te nemen. Indrukken uit de wereld om ons heen. Dat is superhandig want als je er goed over nadenkt zit ons brein opgesloten in een donkere bol zonder licht dus die zintuigen zijn nodig om je hersens te informeren over wat ‘daar buiten is’.

Gevoelszintuigen

De gevoelszintuigen zijn onderverdeeld in: tastzin (aanraking, druk en vibratie), thermoceptie (warm en koud), nociceptie (pijn), evenwicht en proprioceptie (stand van het lichaam). Deze zintuigen worden gezien als irrelevant voor psychologie en zelfhulp. Toch blijkt een directe relatie te bestaan tussen de gevoelens in ons lichaam en hoe onze emoties ontstaan. Maar niet zozeer door middel van de bekende zintuigen zoals hierboven beschreven.

Gevoelens in ons lichaam

Er blijkt echter veel meer te gebeuren in ons lichaam. Als je er goed over nadenkt informeren onze zintuigen ons voor een deel over ‘wat nu in de buitenwereld gebeurt’. Een veel minder onderzocht gebied in de psychologie en zelfhulp zijn de zintuigen die ons informeren over ‘wat er in ons lichaam gebeurt’! Wat er in ons lichaam gebeurt is voor het brein óók de buitenwereld. Dat heb ik al beschreven in mijn boek Geluk is Deprimerend uit 2016. En naar nu blijkt is die informatie die uit ons lichaam komt cruciaal voor het ontstaan van emoties.

Gevoelens veroorzaken emoties!

In ons lichaam vinden voortdurend subtiele veranderingen plaats. Je hartslag veranderd, je spierspanning, ademhaling, gevoelens van druk in je maag of andere organen, keel of nek bijvoorbeeld kunnen heel subtiel (en soms heel nadrukkelijk) aanwezig zijn. Nu blijkt dat deze veranderingen nauwkeurig in de gaten worden gehouden door je brein. Je hersens doen dit omdat het voortdurend aan het meten is of het goed gaat met je lichaam. Het lijkt erop dat dit voor je brein misschien wel het allerbelangrijkste is! Nieuw neuro-wetenschappelijk onderzoek heeft nu voor het eerst aan kunnen tonen dat deze onbewuste (subtiele) lichamelijke spanningsveranderingen direct invloed hebben op het ontstaan van onze emoties. Dit is nog nooit eerder aangetoond, en het onderliggende mechanisme laat ons zien dat onze gevoelswereld volledig anders ‘werkt’ dan tot nu aangenomen.

Een zesde zintuig?!

De gevoelens waar ik het over heb worden niet waargenomen door de hierboven beschreven zintuigen maar door een nieuw zintuig. Nieuw in de psychologie en zelfhulp: Interocepsis! Interocepsis is het zesde zintuig! Interocepsis neemt namelijk gevoelens waar uit onze organen! En onze organen zijn cruciaal voor ons overleven. Vandaar dat onze hersens er alles aan doen om die in de gaten te houden en bij te sturen. De informatie uit onze organen nemen we over het algemeen niet zo bewust waar.

Hoe worden onze emoties gemaakt?

Er wordt een constante stroom van informatie uitgewisseld tussen onze organen en onze hersens en uit die stroom van informatie worden onze emoties gemaakt! Het gaat in dit artikel te ver om hier alles over uit te leggen. Wil je hier meer over weten? Ga dan naar de RETeC pagina.

Hoe verander ongewenste emoties en spanningen blijvend?

Uit deze nieuwe kennis is een nieuwe methode gecreëerd om therapie en coaching effectiever te maken. Een zelfhulp methode die op een heel andere manier ongewenste emoties en lichamelijke spanningen weet te veranderen. En deze methode blijkt uiterst effectief te zijn om ongewenste gevoelens en emoties blijvend te veranderen. Waarom is RETeC zou effectief? Omdat we ontdekt hebben hoe we direct kunnen werken met de interoceptische informatie uit onze organen en hoe we deze kunnen beïnvloeden en veranderen! 

Welke gevoelens en emoties kan je veranderen?

Wat kan je hier allemaal mee aanpakken en veranderen? Je kunt denken aan: Relatie problemen, spanningen op het werk, stress, emoties die je niet kunt onderdrukken, als je niet tot 10 kunt tellen of snel te geïrriteerd bent. Wanneer je te gevoelig bent voor indrukken of sfeer, je onverklaarbare gevoelens in je lijf hebt die je maar niet kunt veranderen. Als je je (snel) afgewezen kunt voelen, je je klein kunt voelen of onzeker. Wanneer je je aanhoudend verdrietig, somber of depressief voelt, en ga zo maar door. Het lijkt er sterk op dat je met RETeC langdurig bestaande patronen en belemmerende gevoelens diepgaand kunt veranderen. Zo diepgaand zelfs, dat die gevoelens heel vaak helemaal verdwijnen en niet meer terug komen!

Heb je last van bovenstaande gevoelens en wil je leren hoe je deze met een revolutionair nieuwe methode blijvend kunt veranderen? Ga naar Relatie Emotie Therapie en Coaching voor meer informatie over hoe onze emoties ons onbewust beïnvloeden. 

Individuele begeleiding

Wil je lastige gevoelens veranderen en wil je dat graag in een 1 op 1 sessie doen? Ga dan naar de coachingpagina. Daar kun je verschillende coachvormen vinden en ontdekken welke het best voor jou zou werken. Je kunt je direct inschrijven voor een intake gesprek. Tot snel!

Wassili Zafiris

Lees ook: Uitstellen en het gevoel van moeten.