AlgemeenBlogCoachingGeluk

Uitstelgedrag aanpakken

By 7 mei 2020 maart 18th, 2023 No Comments

Uitstelgedrag aanpakken

Stel jij ook tot het allerlaatste moment uit? Laat jij je makkelijk afleiden? Kom je in de problemen door uit te stellen? Wist je dat uitstellen en uitstelgedrag zijn oorzaak heeft in een onbewust gevoel? Het gevoel dat je ‘moet’! Lees door en ontdek hoe je uitstelgedrag kan aanpakken.

Stel je hebt een deadline voor over vier weken voor een examen, een toets, je moet iets opleveren, presenteren of iets dergelijks, en elke dag stel je weer een dag uit. Op een bepaald moment heb je nog twee weken en je beseft je dat je eigenlijk te weinig tijd hebt om alles voor elkaar te krijgen. Je voelt je steeds onrustiger want je beseft je situatie. Je begint met tegenzin toch aan de voorbereiding en als je tegen een probleem oploopt wat je niet binnen 5 minuten op kunt lossen, ontstaat twijfel. Twijfel of je het wel kunt, of je slim genoeg bent en over hoe anderen over je zullen denken.

Geen hulp

Je vraagt geen hulp omdat je steeds hebt uitgesteld. Want als je hulp zou vragen is de eerste vraag: “Waarom ben je niet eerder begonnen?” En die vraag kan je niet aan.

Zodra je gaat zitten om bijvoorbeeld te leren voel je je opstandig, je houdt niet van opdrachten en opdrachten krijgen, je hebt zoiets van: ‘je hoeft mij niet iets te vertellen’. Uitstellen is gewoon voor je want je wil niet het gevoel hebben dat iets moet. Je piekert veel en je maakt je zorgen omdat je weet dat je dingen uitstelt. Dat zorgt ervoor dat je vaker gestrests bent. Je onderneemt daardoor niet zoveel en je vertrouwen is laag.

Je gruwelt van het ‘gevoel’ te moeten

Het idee dat je iets zou moeten daar gruwel je van. En dat ‘gevoel van moeten’ druk je het liefst weg. Dat is een van de naarste gevoelens die je kent. Het is zelfs zo dat dit ‘gevoel van moeten’ ervoor zorgt, dat je je tegen dingen verzet waar je normaliter zin in zou hebben. Dit heb je al bij de raarste dingen. Als iemand bijvoorbeeld zegt: “We moeten koken”, wil jij al weg of heb je geen zin meer in koken, terwijl je daarvoor nog dacht aan wat je wilde maken. Je voelt je niet begrepen en onmachtig want zodra je iets moet kom je al in opstand…

Herkenbaar? Ik kom best wel wat mensen tegen die deze verschijnselen ervaren of variaties daarvan.

Als ‘moeten’ slecht voelt

Veel mensen vinden het niet prettig wanneer ze iets moeten maar waarom is dat toch? Dat heeft te maken met het ‘gevoel’ van moeten, niet zozeer met ‘moeten’ zelf. Moeten is een idee, een concept en zoals elk concept krijgt een concept betekenis door de ervaringen die je in je leven hebt met ‘moeten’. De ervaringen in je leven die een concept voelbaar maken zijn alle ervaringen die je meekrijgt van je ouders, broers en zussen, school, vervelende en positieve ervaringen, traumatische ervaringen en ga zo maar door. Al die ervaringen samen rondom een concept vormen de betekenis van dit concept. Zodra je een soort van template hebt over wat een concept betekent ontwikkel je je emotionele concepten. Je emotionele concepten zijn de gevoelde betekenissen van een concept. En zo kan ‘moeten’ geladen raken met een gevoel van ‘gruwel’. Waarom? Omdat je geleerd hebt om je zo te voelen.

Uitstellen door (onbewuste) emoties

Wanneer ‘moeten’ niet zo een gruwelijke voelende lading had gekregen dan was ‘moeten’ waarschijnlijk een minder groot probleem geweest. Want het gevoel bepaald de waarde van het concept. Onbewuste emoties sturen voor een groot deel hoe we omgaan met ‘alle’ concepten in ons dagelijks leven. ‘Liefde’ is een concept, ‘relatie’, ‘trouwen’, ‘succes’, ‘falen’ (en ga zo maar door) zijn allemaal concepten. En deze concepten zijn op zichzelf neutraal en in essentie betekenisloos. Echter door de ervaringen die jij hebt gehad met het concept heeft het concept lading gekregen, en die lading kennen wij als emotie. En het is nu juist die emotie die bepaald welke beslissingen je neemt elke keer als jij iets moet!

Ont-moeten

Ben je er klaar voor om te ontdekken hoe je de gruwel van moeten af haalt, hoe je ont-moet? Zou je willen ontdekken wat de nieuwste neuro-wetenschappelijke kennis je kan leren over hoe je onbewuste gevoelens kunt veranderen?

Coaching

Geef je op voor coaching als je jouw uitstel gedrag eens en voor altijd wilt veranderen. Als je voelt dat het tijd is om je faalangst los te laten of je weerstand tegen het gevoel van moeten. Ga naar de life coach pagina en meld je aan voor een intakegesprek.

Training

Wil je liever in een groep leren hoe je al deze gevoelens transformeert? Dat kan ook. In een groep ontdek je dat je issues misschien niet zo raar zijn. Je leert ook oefenen hoe je stap voor stap je gevoelens veranderd. En als je later misschien anderen zou willen helpen met dezelfde issues leer je hoe je anderen kunt coachen. Een training is intensief want je bent 3 dagen alleen maar bezig met zelfonderzoek. Daarom kan een training ook zo transformerend zijn. Meer weten? Kijk op Relatie Emotie Therapie en Coaching voor meer informatie over hoe onze emoties ons onbewust beïnvloeden.

Wassili Zafiris