Training. Wassili Zafiris. NLP. RETEC.

Leer overtuigend presenteren!

Een van de meest voorkomende fobieën, is er een waar je waarschijnlijk niet zo snel aan zult denken: spreken in het openbaar.

Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat 93% van de ondervraagde aangeeft fobische reacties te ervaren bij de gedachte aan spreken in het openbaar of bij spreken in het openbaar zelf.

Hoe is dat bij jou? Spreek je wel eens in het openbaar? Gaat dat je dan makkelijk af of hoor je bij die 93% die zweethanden krijgt, hartkloppingen, concentratie verlies, begint te stameren, misschien zelfs last van maag en andere ingewanden? Ben je vergeten wat je gezegd of gedaan hebt? Loop je al dagen te tobben?

Je gemoedstoestand is een van de primaire zaken die je moet kunnen managen als je spreekt in het openbaar. Je kunt je nog zo goed inhoudelijk voorbereid hebben echter als je staat niet ondersteunend is…

Wat is overtuigen?

Belangrijk is om een onderscheid te maken tussen overtuigend presenteren en beïnvloeden. Tijdens deze training leer je geen trucjes aan om de ander jouw wil op te leggen. Het gaat dus niet om het doordrukken van je wens, maar om het krachtig overdragen van je mening door overtuigend te presenteren. De ontvanger gaat hierdoor de urgentie van de zaak inzien, waardoor beslissingen sneller worden genomen.

Waarom is overtuigend presenteren zo belangrijk?

Je komt er niet omheen: vrijwel iedere professional moet wel eens zijn werk presenteren. Of dit nou voor een grote groep is, of een korte rapportage voor een klant: uiteindelijk wil je hebben dat je inspanningen beloond worden en dat je collega, klant of andere belanghebbende tevreden blijft. Wanneer je overtuigend kan presenteert, levert dit jou ook een aantal voordelen op:

 • Je zelfvertrouwen groeit. Het geeft een kick je je werk voor iemand kan presenteren. De presentatietechnieken kan je ook in het dagelijks leven gebruiken, zoals bij het vertellen van een leuke anekdote.
 • Presenteren is ook goed voor je imago. Als je bijvoorbeeld je bedrijf vertegenwoordigt, of je wilt simpelweg je boodschap duidelijk maken, dan is het geven van een presentatie een goede manier om aan je eigen imago te werken.
 • Een presentatie is een mooie manier om aan het publiek te laten zien wat je allemaal hebt gedaan. Soms hebben verschillende collega’s meegeholpen aan het project. Met een presentatie kan je laten zien dat jullie echt één team vormen!

Effectief en overtuigend presenteren vereist een hoop van een mens

Om effectief te spreken in het openbaar is meer nodig dan een paar aanwijzingen over hoe je je PowerPoint presentatie moet laten zien en hoe lang deze kan duren voordat het publiek in slaap valt. Sterker nog, als deze aanwijzingen slechts trucjes zijn en niet gekoppeld aan belangrijke waarden en overtuigingen ben je slechts een trucje aan het herhalen zonder dat je de diepere betekenis van je acties begrijpt en het effect ervan.

Overtuigend presenteren

Wat zijn de (minimale) voorwaarden om met overtuiging te kunnen presenteren?

 • Staat-management.
 • Systeem denken en handelen.
 • Communicatie vaardigheden en inzicht het communicatie proces.
 • Doelgericht kunnen denken en handelen.
 • Effectieve voorbereiding.
 • Om kunnen gaan met weerstand en bezwaren.
 • Een gevoel van missie en zingeving bij de spreker.
Zoals gezegd staat, staatmanagement op de eerste plaats. Als je niet in de juiste staat bent krijg je niet alleen een viscerale reactie die heel belemmerend kan zijn maar je staat word ook zichtbaar in je non-verbale communicatie. Het leren kennen en transformeren van je interne draken staten (tegen jezelf gekeerde negatieve staten die je ondermijnen) is bij deze training dan ook een belangrijk onderdeel. Hier direct aan gekoppeld zijn je communicatieve vaardigheden want de kwaliteit daarvan bepaald of de boodschap die je wilt zenden ook over zal komen, of niet. Dit betekend dat je er veel baat bij hebt om te begrijpen waar boodschappen uit bestaan en wat het effect van metaboodschappen is op de kwaliteit van de relatie die je hebt met de groep, en of je de gewenste taak daarmee bereikt. Zo zie je dat een complexe taak als het presenteren van een boodschap aan een groep in essentie twee belangrijke kwaliteiten omvat: Relatie management & Taak management.

Als presentator beheer en manage je beide. Dit betekend dat je soms meer taak gericht zult zijn dan relatie, echter, als de kwaliteit van je relatie goed is, is de kans groter dat je makkelijker tot de beoogde taak komt.

Hiervoor is het vermogen om systeem te kunnen denken en handelen essentieel. Als spreker zit je in een voortdurende feedbackloop met je publiek, je staat en je boodschap. Om dat dit geen gesloten systeem is kunnen er ‘onvoorspelbare’ dingen gebeuren. Het vermogen om de relatie te beheren is hierin een cruciale en zo ook het vermogen om meerdere perceptuele posities aan te kunnen nemen. Zo zie je dat een effectieve spreker niet alleen vanuit zichzelf een verhaal verteld maar dat deze zich ook goed kan aansluiten op zijn of haar doelgroep. Een boodschap overtuigend presenteren aan de medewerkers van een reclamebureau zal een andere dynamiek hebben dan een boodschap overbrengen aan bankiers van middelbare leeftijd. Je voorbereiding zal dan ook een cruciale rol spelen in het kunnen vervullen van de taak die je wilt vervullen evenals de soort relatie die je met de groep op wilt bouwen. Binnen dit proces zul je ongetwijfeld te maken krijgen met bezwaren en weerstanden. Om hier effectief mee om te gaan is het van belang dat je begrijpt wat het effect van jouw communicatie (stijl) is net zoals je inzicht nodig hebt in hoe je kaders schept met behulp van taal en het wel eens heel waardevol kan zijn om om te kunnen gaan met ‘maar’, ‘waarom’ en uitspraken die af en toe heel persoonlijk kunnen worden. Uiteindelijk zijn bezielde sprekers verbonden met de materie die ze presenteren net zoals ze verbonden zijn met hun besef van missie als presentator. Hun bezieldheid is ‘zichtbaar’ in hoe ze de stof overbrengen. Denk maar eens aan Martin Luther King. Hoor zijn stemtoon maar eens terug in je gedachten. Ja dat had betekenis voor hem, hij was duidelijk verbonden met de boodschap en dat kwam terug in hoe hij de boodschap overdroeg. Nu hoeven we niet allemaal zo te spreken al Martin Luther King maar het kan wel zinvol zijn te onderzoeken wat was wat maakte dat hij met zoveel intentionaliteit kon spreken.

Wassili Zafiris voelt zich bevoorrecht dat hij met een aantal zeer gerenommeerde publieke sprekers en NLP ontwikkelaars heeft mogen werken. Zo is hij onder andere getraind door Michael Collgrass, die een pulizer prijs gewonnen heeft. Hij heeft zich als artiest zeer verdienstelijk gemaakt en is een bekend dirigent. De presentie lessen van Michael hebben Wassili’s stijl diepgaand beïnvloed.

Duur

Dag 1 en 2 van  9.00 –17.00 uur.

Voor wie?

Voor iedereen die wel eens in het openbaar spreekt en eindelijk wel eens iets wil leren om zich daar ook goed bij te voelen. De professionele presentator die meer wil leren dan een aantal (soms zinvolle) truckjes en diepgaander zijn of haar publiek wil begrijpen. Als je eraan denkt om te gaan spreken in het openbaar als beginnend trainer maar iets houd je tegen… en je weet niet wat. En iedereen die denkt er voordeel uit te kunnen halen om het bovenstaande te leren.

8,4

Gemiddeld cijfer voor deze training van meer dan honderd deelnemers (over een periode van 15 jaar)

Investering

€ 1099,00

Alle genoemde trainings- en coachingsprijzen zijn BTW vrij.

Arrangementskosten

Indicatie arrangementskosten per dag inclusief logies € 225,00/ exclusief logies € 112,50 incl. BTW. Alle prijzen zijn per persoon en onder voorbehoud van wijzigingen. De cursusgelden worden voor aanvang van de training gefactureerd en voldaan (arrangementskosten worden na afloop van iedere module gefactureerd op basis van nacalculatie).

Incompany

Op maat gemaakt

Wil je met meerdere collega’s een opleiding volgen? Dan is een incompany training interessant voor jullie. De training kan uiteraard op maat gemaakt worden. Modelleren is een van onze grote krachten. Neem contact op over de mogelijkheden.

Coaching bij je opleiding?

Een van de manieren om het geleerde toepasbaar te maken in jouw specifieke context is begeleiding d.m.v. coaching. Individuele begeleiding kan net dat stukje extra bieden waardoor het geleerde in de training nog beter op zijn plek valt. De ervaring hiermee is zeer positief.

Gratis adviesgesprek

Wil je weten of het programma aansluit bij jouw leerwensen en behoeften, neem dan contact op met Wassili Coaching, Training & Organisatie ontwikkeling

Vraag nu een intakegesprek aan!

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in en druk op Verzenden. Ik neem daarna zo spoedig mogelijk contact met je op om een datum in te plannen voor een intakegesprek.

  Voornaam

  Achternaam

  E-mailadres

  Telefoonnummer

  Optioneel bericht

  Door dit formulier te verzenden ga ja akkoord met de privacyverklaring.